Un eveniment regretabil a lovit Spitalul Murgeni din Vaslui, acolo unde trei pacienți au murit subit, iar alți 30 sunt internați în stare gravă după ce au consumat alimente primite ca pomana de la o mănăstire din zona respectivă. Autoritățile se străduiesc să afle exact ce se afla în hrana distribuită și unde a avut loc contaminarea. Ce s-a aflat până în acest moment și ce s-a găsit în corpul persoanelor decedate?
Cum au început problemele de la spitalul din Murgeni
Panica s-a instalat, marți, la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, acolo unde 147 de pacienți și cadre medicale au fost afectați de o intoxicație alimentară severă după consumul de hrană provenită de la Mănăstirea Florești, aflată la 67 de km distanță.
Fiind o zi cu dezlegare la pește, bolnavii au primit un meniu care includea borș de pește, pilaf cu pește prăjit, pâine și colac. Cu toate acestea, se pare că, pe parcursul întregii zile, ei au consumat doar produse pe bază de pește, precum icre, pangasius prăjir cu pilaf și legume, iar seara, conservă de pește.
La scurt timp după consumul acestor alimente, câțiva pacienți au început să se simtă brusc rău, manifestând simptome precum diaree și vărsături. Situația s-a agravat rapid, cu pacienții plângând de dureri groaznice de stomac.
„A debutat cu forme diareice, după care vomă. Evoluţia a fost foarte rapidă, fulminantă, lucrul ăsta îl spune şi medicul epidemiolog că aşa ceva nu s-a mai întâlnit”, a declarat Ionel Carp, managerul Spitalului Murgeni.
Medicii din cadrul spitalului au crezut inițial că au situația sub control, însă abia a doua zi, la prânz, după o noapte întreagă în care pacienții au suferit de dureri intense și vărsături, un angajat a sunat la numărul de urgență 112
Când au fost chemate ajutoarele?
Din păcate, pentru un bărbat de 45 de ani și pentru alte doua femei de 50 de ani, respectiv, 54 de ani, intervențiile au fost târzii, aceștia intrând pe rând în stop cardio-respirator, iar ulterior decedând.
La vederea acestei situații alarmante, au fost puse în mișcare forțe impresionante pentru salvarea celorlalți pacienți. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi, a povestit că, la fața locului, au ajuns mai multe ambulanțe și medici care au preluat victimele.
”Au fost trimise maşini de victime multiple de la Iaşi şi Vaslui, Terapie Intensivă şi mai multe ambulanţe. Doi medici, asistenţi şi paramedici au ajuns la spitalul din Bârlad”, a declarat sursa citată.
La întrebarea ”De ce s-a așteptat atât de mult pentru solicitarea ajutoarelor?”, răspunsul a fost unul pertinent, dar totodată, de pus sub semnul îndoielii.
Astfel, Rodica Hitruc, medic primar psihiatru la Spitalul Murgeni, a declarat că nu se aștepta nimeni la o asemenea escaladare a situației, medicii de acolo crezând că vor putea ține situația sub control: ”Nu ne-am aşteptat, da! Au fost puși pe medicatie simptomatică”, a spus aceasta.
Ce indică primele rezultate ale autopsiei
Potrivit unor surse observator, din primele rezultate ale autopsiei s-a constat că pacienții decedați s-ar fi intoxicat cu pesticide: „La momentul acutal, probele exclud nitriţii, nitraţii. Exclud alcooli”, a declarat Diana Bulgariu, IML.
Un aspect foarte ciudat este faptul că, din aceeași mâncare, ar fi consumat și măicuțele de la Mănăstirea Florești, locul de unde a fost trimisă mâncarea de pomană pacienților, iar ele nu ar fi întâmpinat nicio problemă de sănătate.
Acest lucru poate conduce către noi ipoteze, precum faptul că mâncarea ar fi putut fi contaminată pe drum sau chiar că, unul dintre pacienții spitalului de Psihiatrie a fi putut contamina mâncarea cu substanțe periculoase, de genul otrăvurilor pentru rozătoare sau a pesticidelor folosite în agricultură.
Până la aflarea adevărului, primele ipoteze ale specialiștilor ar conduce către concluzia că pacienții ar fi suferit o toxinfecție alimentară cu peștele pangasius, despre care se știe că este interzis în mai multe țări, din cauza faptului că ar conține metale grele.