Eleva a Colegiului National “Gh. M. Murgoci” din Braila a demonstrat corelatia dintre bolile grave de sanatate si folosirea excesiva a telefonului mobil! Dupa cinci luni de studiu, atat in laborator, cat si efectuand analize microscopice, aceasta si-a putut prezenta lucrarea!

Luciana Lapusneanu, in varsta de 17 ani, este pasionata de biologie inca din copilarie. Este olimpica la biologie si mereu ajunge la fazele nationale ale olimpadelor din Romania, iar atunci s-a hotarat ca isi doreste sa devina medic:

“Acela a fost momentul in care literatura, metafora si poezia au trecut in plan secundar, facand loc biologiei care a devenit «lider» al pasiunilor mele. (…) Imbinand noua pasiune pentru biologie cu pregatirea temeinica, intr-o lume a competitiei, am ales sa merg pe drumul performantei. Efortul sustinut, seriozitatea, ambitia si consecventa sunt absolut necesare pentru reusita. Calificarea la nationala de biologie din clasa a VII-a m-a facut sa inteleg ca medicina va fi parte din viata mea.”

Luciana a luat hotararea de a face un studiu in aceasta privinta uitandu-se in jurul ei si vazand faptul ca oamenii sunt dependenti de telefonul mobil. Totul a inceput studiind problemele de sanatate pe care le au colegii ei, informatiile le-a luat de la cabinetul medical al liceului. Aceasta a vazut ca problemele de sanatate ale adolescentilor au crescut in fiecare an. A elaborat un chestionar in care isi intreba colegii mai multe detalii despre folosirea telefonului: cat timp il utilizeaza, daca noaptea folosesc modul avion pentru a diminua radiatiile, etc.

A descoperit ca lumea din jurul sau nu este constienta de efectul negativ al radiatiilor emise de telefonul mobil.

Eleva a efectuat si cateva experimente:

“In cazul primului experiment am pus grau la incoltit in cinci medii diferite: unul care a stat ferit de radiatii (martorul), unul care a stat permanent langa routerul wireless, unul langa cuptorul de microunde si a fost udat cu apa din cuptorul cu microunde, unul langa un magnet cu polul nord si unul langa un magnet cu polul sud. Le-am lasat sa stea 21 de zile, toate recipientele fiind ingrijite la fel. Dar dupa 21 de zile martorul si inca trei dintre vase aratau normal, pe cand cel de langa routerul wireless avea un aspect degenerat. Era practic uscat. Al doilea experiment a fost cu cilindre gradate, in laborator. In cilindrele gradate care aveau apa am intodus un vas capilar. Apa urca in vasul capilar, si cel mai mult a urcat in vasul cu apa normala ca sa ii spunem asa, pe cand in vasul cu apa care a stat langa routerul wireless a urcat foarte putin.”

Aceasta a demonstrat efectele nocive ale radiatiilor emise de telefoanele mobile si a luat premiul I la faza judeteana de comunicari stiintifice la Biologie. Cu aceeasi lucrare a castigat premiul I si la Concursul National de Proiecte de Mediu, fapt care i-a adus calificarea la faza internationala a competitiei! Eleva spera sa castige si aici un nou premiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here