Foarte multa lume asocieaza anotimpul toamna cu dovleacul. Se poate prepara sub diferite forme, dar cu aceasta reteta te poti bucura pe parcursul iernii de savoarea dovleacului placintar. Nici unei gospodine nu trebuie sa ii lipseasca din camara dulceata de dovleac placintar. Pe parcursul iernii poti apela la ea, daca ti se face pofta!
Ingrediente necesare pentru a prepara dulceata de dovleac:
- 1 kg dovleac placintar, curatat;
- 800 g zahar;
- 250 g apa;
- 50 g zahar vanilat;
- zeama de la o lamaie.
Modalitate de preparare:
Dovleacul se spala inainte, apoi se sparge in doua. Se curata de seminte si nervurile din jurul lor. Apoi se taie in jucati mai mici pentru a fi mai usor de curatat coaja. Cand este tot decojit, se taie in cuburi cat mai mici. Desi dovleacul nu oxideaza, precum alte fructe, dar se stropeste cu zeama de la jumatate de lamaie, pentru a avea o culoare mai intensificata.
Apa se pune la fiert, impreuna cu zaharul, intr-un vad cu pereti dubli. Se amesteca apa pana cand se topeste zaharul, apoi se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand siropul devine consistent. Se lasa pentru 20 – 30 de minute sa fiarba.
Cand siropul are o consistenta mai groasa, se adauga cubuletele de dovleac si se lasa la fiert pana cand se patrund bine. Se amesteca, pentru a nu se lipi, apoi se inlatura spuma care se formeaza. Atunci cand cuburile de dovleac sunt patrunse bine, se adauga zaharul vanilat. Se amesteca bine, pana cand zaharul vanilat se topeste, apoi se adauga zeama de lamaie. Se continua sa se amestece cu o lingura de lemn, apoi se opreste focul.
Cu 5-7 minute inainte de stingerea focului, se baga in cuptor borcanele, spalate in prealabil. Aceasta operatiune este pentru a se steriliza. Cuptorul se preincalzeste la 150 de grade Celsius. Umplem borcanele fierbinti cu dulceata fierbinte, apoi se infileteaza capacele. Se baga din nou in cuptorul incins pentru aproximativ 5 minute. Se opreste cuptorul si se lasa la racit in cuptor.