Pe data de 14 octombrie, credinciosii o srabatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva! Este considerata ocrotitoarea Iasului si Moldovei! Pelerinajul la moastele Sfintei Cuvioase deja a inceput, iar Iasiul pare neincapator pentru miile de oameni care s-au grabit sa ajunga.
Lantul uman deja se intinde pe 3 kilometri, sunt prezenti peste 10.000 de credinciosi. In week-end se estimeaza ca numarul acestora va creste considerabil. Chiar daca este sarbatorita abia duminica, crestinii au inceput inca de ieri sa faca pelerinaj catre moastele sfintei.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse prima oara la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu, iar acum se gasesc in Catedrala Mitropolitana din acelasi oras! In popor este cunoscuta si sub pseudonimul de “Sfanta Vineri”, personaj des intalnit in basmele romanesti, care savarseste vindecari miraculoase si multe minuni in decursul vietii sale.
Anul acesta sunt asteptati peste 600.000 de oameni sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.
- In popor este cunoscuta ca ocrotitoarea de boli, de grindina si trasnet, iar pe cei mici ii apara de deochi.
- In ziua in care Sfanta Cuvioasa Parascheva este sarbatorita, nu se lucreaza.
- La tara, batranii nu faceau focul in aceasta zi.
- De Sfanta Parascheva nu se spala si nici nu se coase!
- In acesta zi nu se mananca nuci, castraveti si nici poame in forma de cruce!
- Daca ziua de 14 octombrie este frumoasa sau mohorata, asa vor fi toate sarbatorile de peste an.
- In popor, taranii se duc sa vada cum s-au culcat oile – daca stau gramada, iarna va fi grea; daca stau imprastiate, atunci iarna va fi usoara.