Administrația Națională de Meteorologie nu are deloc vești bune! Vremea rămâne instabilă în România și furtunile de cod roşu se mută în alte zone ale țării.
Unde loveşte furtuna de cod roşu în următoarele ore
În Bucureşti și în partea de sud-est a țării vor mai fi fenomene de instabilitate atmosferică, dar furtunile puternice se mută în Dobrogea şi Moldova, anunță ANM.
„Este un sistem destul de organizat, se deplasează către jumătatea de est a Munteniei în orele următoare, până spre dimineață sau mai exact până pe la orele 03 – 04 vor fi regăsite în zona Dobrogei.
Mare atenție că mâine vremea va rămâne instabilă, deci un potențial de instabilitate foarte ridicat pe partea de sud-est a teritoriului Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, acolo unde se vor înregistra și cantități importante de apă, în condițiile în care se mai și răcește în aceste regiuni, pentru că un factor important a fost masa de aer tropical preexistentă în partea de sud a teritoriul”, a explicat meteorologul Alina Şerban la Antena 3 CNN.
A fost prăpăd în București
De altfel, zeci de străzi au fost inundate în Capitală, în urma urgiei de joi seară, și mai multi copaci au căzut pe mașini. În Berceni, curentul electric a fost întrerupt din cauza furtunii.
„A fost o situație ce a determinat fenomene de instabilitate atmosferică cu mare dezvoltare pe verticală, astfel încât am avut căderi de grindină, de medii și de mari dimensiuni, vijelii puternice, rafale de peste 70, chiar peste 100km/h, au măturat, de altfel, jumătatea de sud aproape a teritoriului. Au început din vest, din sudul Banatului, au traversat Oltenia, au ajuns în Muntenia, în Capitală inclusiv și acum se deplasează către est, respectiv jumătatea de est a Munteniei. În Capitală sunt în diminuare și vor ajunge și în Dobrogea.
Vorbim aici în funcție de condițiile locale, au avut efecte diferite. S-au transpus ori în grindină de medii și mari dimensiuni, ori în cantități importante de apă și mare atenție, produse în intervale scurte de timp, pentru că au fost ploi torențiale, cantități de peste 50-60, chiar 70 de litri pe metrul pătrat și mai ales în intensificări ale vântului”, a mai spus specialista ANM.