Pe data de 1 octombrie crestinii sarbatoresc amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoare mare in Calendarul Ortodox.
Pe data de 1 octombrie, anul 911, se facea priveghere in biserica din Vlahare cu scopul de a salva cetatea asediata. In jurul ori de patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat in fata poporului, stand in vazduh si rugandu-se in lacrimi. Deasupra capetelor credinciosilor era tinut, cu mainile, Sfantul Acopertamant. In jurul Maicii Domnului se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.
Atunci, Sfantul Andrei cel Nebun al lui Hristos si-a intrebat ucenicul: “O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cu se roaga pentru o intreaga lume?”, iar Epifanie i-a raspuns: “O vad, Parinte, si ma minunez”. Acest eveniment praznuit de Biserica in ziua de 1 octombrie a fiecarui an este pentru a ne aminti ca prin rugaciune si vointa, putem primi si noi, in viata de zi cu zi, fara nicio conditie, ajutorul Maicii Domnului.
Traditii si superstitii de Acoperatmantul Maicii Domnului:
- credinciosii trebuie sa tina post pentru a nu se imbolnavi sau pentru a fi feriti de inec si pentru a nu avea suparari.
- daca te tunzi in aceasta zi, in popor exista traditia ca parul sa nu fie aruncat, ci sa il arda, pentru a nu fi luat de vrajitoarele care fac farmece.
- in aceasta zi, gospodinele fac placinta de post, umpluta cu mere sau cu dovleac;
- vitele si animalele din ograda trebuie stropite cu apa sfintita pentru a fi ferite de boli pe parcursul iernii.
In aceasta zi sfanta, crestinii rostesc urmatoarea rugaciune:
“Acopera-ne pe noi cu Acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara, in ziua rautatilor noastre. Acopera-ne in toate zilele noastre si, mai ales in ziua cea rea, cand sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai intru ajutor si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, de sub cer si din ziua infricosatoarei judecati. Sa ne acoperi pe noi intru ascunsul Acoperamantului tau.”