Se anuntase o incalzire a vremii, insa avertizarile emise de meteorologi in urma cu cateva zile nu mai sunt de actualizate, iar vremea rece pune din nou stapanire pe Romania. Autoritatile atrag atentia conducatorilor auto sa nu plece la drum neechipati corespunzator conditiilor de drum, sa mentina distanta regulamentara si viteza redusa. De asemenea, ii indeamna pe conducatorii auto care isi pot amana deplasarile in zonele vizate sa o faca.

Avertizarea meteorologilor de cod galben de ninsori si viscol a intrat in vigoare duminica, la ora 14:00, si este valabila pana in prima zi de Craciun, la ora 6:00. ANM avertizeaza ca acest cod se poate extinde pana in seara primei zile de Craciun si ca vor face actualizari constante.

In aceasta perioada se vor inregistra precipitatii moderate cantitativ, sub forma de ploi in zonele joase de relief din vest, nord si centru. La munte si pe creste se vor semnala intensificari ale vantului, cantitati insemnate de pricipitatii sub forma de ninsoare si viscol.

Intensificarile vantului la munte, in intervalul mentionat de meteorologi, va inregistra viteze mari, indeosebi in rafala de pana la 65-70 km/h, iar la altitudini inalte, indeosebi pe creste va depasi 80 km/h. Incepand cu a doua parte a zilei de luni, 24 decembrie, vantul va creste in intensificare si in zonele joase de relief, mai exact in sud-vestul, centrul si estul tarii. Vitezele in rafala in aceste zone vor atinge viteze de pana la 50-55 km/h.

Precipitatiile inregistrate temporar in prima faza sub forma de ploaie se vor extinde pe arii mai mari incpend din a doua parte a noptii de duminica spre luni , precipitatiile inregistrand cantitati de pana la 10 – 15 l/mp, dar izolat vor ajunge si pana la 25 l/mp, favorizand topirea stratului de zapada.

In zona de munte, ninsorile vor predomina pe intreaga durata a codului galben si se vor extinde in Maramures, Transilvania si jumatatea de nord a Moldovei, urmand sa se tranforme in lapovita si ninsoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here