Agricultura din Romania primeste o noua lovitura! De data aceasta este vorba despre un parazit care distruge recoltele de rosii. Este cunoscuta sub denumirea de “tuta absoluta” sau, in popor, “fluturele ucigas”.

Cercetatorul Costel Vanatoru a explicat ce inseamna acest parazit pe intelesul tuturor: “Tuta absoluta este o molie minuscula, un daunator imun la toate insecticidele. Primele semnale cu tuta absoluta au aparut in 2010 la Satu Mare si usor-usor acesta s-a extins in intreaga tara, fiind adus probabil cu produsele importante.”  Acest parazit provine din America de Sud, iar in Europa a fost semnalata in anul 2006 in sudul Spaniei.

Raspandirea s-a efectuat prin importul legumelor, mai exact al tomatelor provenite din tari in care era constata prezenta acestui parazit. Pana in momentul de fata, autoritatile nu au reusit sa gaseasca nicio formula chimica pentru a distruge aceast parazit. In sere si pe culturile de rosii, acesta face ravagii. Fermierii incearca sa tina sub control “tuta absoluta”, dar le este foarte greu.

Fermierii incearca in fiecare zi sa stropeasca plantele si sa tina situatia sub control, insa le este foarte greu. Unul dintre secretarii de stat a dat vina pe fermieri sii acuza ca nu au avut plase de protectie. Din spusele sale, nu au platat “profesionist”. Iar ministrul Agriculturii s-a enervat cand jurnalistii i-au pus intrebari in legatura cu epidemia de peste porcina africana si, mai nou, invazia “tutei absolute”:

“Este o boala specifica care se poate tine sub control, nu ne mai ferim acum si de „tuta absoluta” si le luam pe toate la rand, in asa fel incat sa cream o imagine ca aici in Romania este cuibar de boli. Eu as vrea sa va spun un lucru foarte clar si se poate documenta istoriceste: Romania nu a dat boli nimanui de-a lungul istoriei, din nefericire a primit.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here