ANAF a facut o serie de reglementari si precizari cu privire la stabilirea rezidentei fiscale si, totodata, declararea veniturilor obtinute in strainatate. Oficialii precizeaza ca romanii care lucreaza in strainatate mai mult de 6 luni sunt obligati sa depuna chestionarul, cat si cei care vin din strainatate sa lucreze in Romania.
In urma depunerii chestionarelor, organele fiscale abilitate analizeaza concret situatia persoanei fizice, avand in vedere prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal. Contribuabili trebuie sa depuna actele necesare pentru a se stabili rezidenta fiscala. In privinta documentelor, Fiscul anunta ca exista posibilitatea sa solicite si alte acte in completarea celor deja depuse, considerate relevante.
Documentele depuse trebuie sa fie in limba romana, avand in vedere ca aceasta este limba oficiala pentru administratia fiscala din Romania, asa ca orice inscris trebuie tradus in limba romana de catre un traducator certificat si recunoscut de catre minister.
Oficialii ANAF: “Reamintim contribuabililor ca persoanele fizice care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii si depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. De asemenea, persoanele fizice sosite in Romania care au o sedere in statul roman pe o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive au obligatia completarii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania.”
In ceea ce priveste amenzile, acestea sunt cuprinse intre 50 – 100 de lei, iar chestionarul trebuie depus in termen de 30 de zile inaintea plecarii din tara.