Un roman s-a ambitionat si nu vrea sa mai plece din tara natala pentru a lucra printre straini, fiind convins ca si aici isi poate dezvolta o afacere. Si a reusit. Ajutat de sotia sa, a adus in Romania seminte de capsuni rezistente la temperaturi scazute, care rodesc pana toamna tarziu.

Conform calendarului, deja a inceput prima luna de toamna. Dar in piete inca se gasesc capsuni, de parca ar fi inceputul primaverii. Din ce in ce mai multi cultivatori au inceput sa aleaga soiuri aduse dinafara tarii, care rodesc pana da inghetul. Nu este nicio diferenta intre cele aduse din strainatate si cele din Romania: sunt la fel de dulci si de zemoase. Singurul inconvenient este faptul ca pretul este de doua sau chiar trei ori mai mare decat al unui soi romanesc.

Dupa o experienta de noua ani in agricultura in Spania, Grigore Ranzis a luat decizia de a-si incerca norocul in tara natala. Nu a vrut sa mai traiasca printre straini, ci sa vina acasa si sa cultive capsuni pe pamantul lasat mostenire de bunicul sau. Intr-un cadru de poveste, chiar in inima Transilvaniei, acesta si-a indeplinit visul.

Cu banii castigati in Spania, a plantat doua hectare si jumatate in Romania si s-a apucat sa munceasca alaturi de sotia sa. Cei doi sunt un exemplu clar ca se poate dezvolta o afacere si in Romania.

Grigore Ranzis:

“Ne-am interesat ce ar putea merge in zona de munte, aici fiind foarte scurta perioada de primavara-vara. Intr-un an mai bine, intr-un an mai rau. Dar suntem acasa si lucram pamantul nostru si asta-i bucuria.”

Sotia sa a venit cu ideea de a face si dulceata, asa ca a apelat la reteta bunicii pentru a readuce gustul copilariei:

“Acea dulceata de fructe de padure care are 4 fructe. Contine capsuni, zmeura, mure si afine si e un deliciu.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here