In Parlamentul European a fost adusa in discutie aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si a Bulgariei, iar votul a fost favorabil. Eurodeputatii au votat intr-un procentaj foarte mare “pro” aderarea Romaniei, mai exact au fost 514 voturi “pentru”, 107 “impotriva” si 38 de abtineri.
Luni, 10 decembrie, s-a discutat in Parlamentul European aderarea Romaniei la spatiul Schengen, iar azi s-a votat favorabil, cu peste mai mult de jumatate de parlamentari care sunt de acord cu acest aspect. Acum, urmatorul pas este decizia finala, care va veni din partea Consiliului Uniunii Europene.
Hotararea finala cu privire la aderarea Romaniei este supusa la vot in fata a 28 de ministri din statele membre ale Uniunii Europene. Acestia vor lua in calcul si faptul ca in data de 5 noiembrie Comisia Libertatilor Civile a reitinerat o recomandare adresata ministrilor membrii ai Consiliului Uniunii Europene in care se recomanda aderarea rapida atat a Romaniei, cat si a Bulgariei la spatiul Schengen, ca state membre cu drepturi depline.
Serghei Stanisev face parte din grupul parlamentar european al socialistilor si democratilor si a declarat la formularea recomandarii catre nimistrii Consiliului Uniunii Europene: “Comisia Libertatilor Civile a reafirmat ca Bulgaria si Romania ar trebui sa devina membre cu drepturi depline ale spatiului Schengen si a respins perspectiva unei aderari partiale, mai intai cu frontierele aeriene si maritime si apoi cu frontierele terestre.”
Vorbim despre o aderare in doi pasi: primul priveste suspendarea controalelor la frontierele interne maritime si aeriene, iar cel de-al doilea pas presupune eliminarea controalelor la frontierele interne terestre. Eurodeputatii subllinieaza ca unul dintre cele mai importante aspecte pentru care ar trebui sa renuntam la controalele la frontierele interne terestre este faptul ca afecteaza importul si exportul din si catre Romania si Bulgaria.