In luna decembrie a acestui an s-a schimbat Legea salarizarii, urmand ca din ianuarie 2019 toti angajatii la stat sa beneficieze de normal de hrana. Cum era de asteptat, suma este impozabila – 35% contributii sociale si 10% impozit pe venit, rezultand o suma de aproximativ 200 de lei in plus in buzunarul bugetarilor.
Legea salarizarii se aplica in mod obligatoriu tuturor institutiilor de stat, iar norma de hrana reprezinta a 12-a parte din doua salarii minim brute granatate in plata. In momentul de fata, salariul brut este in valoare de 1.900 de lei, urmand ca din ianuarie 2019 sa creasca pana la 2.080 de lei. In prima luna a anului viitor, a 12-a parte din salariu va insemna 346 de lei impozabili.
In momentul de fata, la companiile de stat sunt agnajati peste 1,2 milioane de romani, asta insemanand ca statul va achita 415,2 milioane de lei drept norma de hrana. Insa se vor intoarce impozitele si contributiile tot catre stat, iar suma finala pe va fi de 233 milioane de lei.
Parerea consultantului financiar, Adrian Benta, este ca aceasta norma de hrana nu va fi amanata, desi Romania are un deficit bugetar major. Din punctul sau de vedere: “Riscul sa se proroge este pentru orice, pentru ca deficitul bugetar este mare. Dar nu cred, pentru ca la anul sunt alegeri.”
Tot Adrian Benta este cel care spune ca angajatii de la privat nu ar trebui ignorati, mai ales ca au salariile mai mici, in medie, decat la stat: “Ar trebui ca Guvernul sa reduca la privati impozitul pe venit cu diferenta, ca nu este Guvern doar pentru angajatii de la stat. Este Guvernul Romaniei, ii reprezinta pe toti.”