Unul dintre cele mai intalnite preparate de pe masa de Craciun. Toti ne dorim sa avem pe masa preparate care sa aiba acelasi gust ca in copilarie!

Iata reteta bunicii pentru prepararea lebarului!

Ingrediente necesare:

  • 1 kg de ficat de porc
  • 1 kg de gusa de porc
  • 1 inima de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 2 metri de mate groase de porc
  • 1 ceapa
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 lingurita de piper boabe
  • 1 lingurita de sare

Modalitate de preparare:

Carnea de porc se spala bine cu apa rece, iar ficatul se lasa putin timp in apa, pentru a se curata mai bine. Ficatul se pune la fiert, fara sare, iar spuma se scoate cu ajutorul unei linguri. Se verifica intre timp cu o furculita, pana cand este fiert foarte bine. Se ia o alta oala, se pune in apa o ceapa taiata pe jumatate si se adauga inima de porc, rinichii de porc si gusa de porc, impreuna cu o lingurita de boave de piper si doua foi de dafin. Spuma se va scoate tot cu ajutorul unei linguri. Gusa de porc este prima care se va fierbe si se scoate pe o farfurie, lasandu-se la racit. Rand pe rand se scot si inima si rinichii, lasandu-se toate sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit, gusa se curata de sorici, iar carnea se taie in felii de dimensiuni medii. Se procedeaza la fel si cu restul ingredientelor, dar se vor da prin masina de tocat amestecate, deoarece ficatul se toaca mai greu. In compozitia rezultata se adauga sare, boie iute, cimbru macinat si zeama in care a fiert carnea. Compozitia se amesteca pana cand va avea aspectul unei paste consistente, asemanatoare cu cea a carnatilor.

Proportiile pentru prepararea lebarului trebuie sa fie aproximativ 75% carne de la ficat, rinichi si gusa, iar restul de 25% grasimea de la gusa.

Matele de porc se spala inainte cu apa calduta, in care s-a diluat otet, apoi se clatesc bine, tot cu apa calduta si se taie patru ca sa incapa in cratita in care vor fierbe. Cand umpleti matele, aveti grija sa nu fie foarte indesata compozitia, deoarece se vor crapa atunci cand vor fi fierti.

In aceeasi apa in care a fiert carnea, se fierbe, la foc mic, si lebarul de porc, iar daca este nevoie se mai adauga apa. Se intorc pe ambele parti si se inteapa cu o furculita de fiecare data cand ii intoarcem. Se scot cu o paleta, pentru a nu se rupe, se pun pe un platou, iar deasupra se aseaza un fund de lemn cu o greutate pe el, pentru a-i presa. Se lasa asa pana a doua zi, apoi se dau afara la aer. Se servesc in functie de preferinte, cu mustar sau muraturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here