Ziua de 12 octombrie, de foarte multi ani, este celebrata in mod special de iubitorii sportului din intreaga lume. Este ziua lui Nadia Comaneci, sportiva care a uimit lumea gimnasticii la Jocurile Olimpice de la Montreal, in anul 1976.

Cea mai reprezentativa performanta a Nadiei Comaneci a fost nota de 10 de la Jocurile Olimpice de la Montreal, pe vremea cand nici nu implinise 15 ani. Cunoscuta si sub apelativul “Zeita de la Montreal”, a uimit prin prestatia sa perfecta, iar tabela nici macar nu era pregatita sa arate o asemenea nota, atfel ca s-a vazut doar 1.00 dupa prestatiile de vis ale pustoaicei din Onesti.

Originara din Onesti, provine dintr-o familie simpla, parintii sai fiind Gheorghe si Stefania Comaneci. Are si un frate, Adrian, de care este foarte apropiata si sunt cei mai buni prieteni in prezent. Numele sau a fost ales de Stefania Comaneci, care s-a inspirat dintr-un film sovietic, personajul principal fiind Nadia, o eroina.

Avea foarte multa energie in copilarie, iar parintii au decis sa o lase sa practice un sport, alegand gimnastica. A fost cea mai inspirata alegere pentru fiica lor, devenita un simbol al sportului la nivel mondial. A scris istoria gimnasticii si are in palmares 9 medalii olimpice – 5 de aur, trei de argint si una de bronz; 4 medalii la Campionatul Mondial si 12 trofee la Campionatele Europene.

Cariera ei putea sa se dezvolte si in domeniul televiziunii. La inceputul anului 1977, Ion Tiriac si reprezentantii televiziunii BBC au venit sa ii propuna 10 reprezentantii artistice in schimbul sumei de un milion de dolari. Propunerea a fost respinsa de PCR. Nici a doua oara nu a fost lasata ca Cabinetul numarul 1 sa mearga la o emisiune a televiziunii japoneze, in schimbul sumei de 250.000 de euro.

Americanii au considerat-o un idol si nu i-a descurajat primul refuz din partea partidului. Au venit cu cea de-a doua propunere: sa interpreteze rolul unei eroine din povestile pentru copii, dar s-au lovit si de aceasta data de un refuz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here