Mii de persoane s-ar putea sa iasa la pensie mult mai tarziu. Cel putin, asa prevede noul proiect de ordonanta al Guvernului! Femeile se vor putea pensiona la aceeasi varsta ca si barbatii, mai exact la 65 de ani! In prezent, legea le da dreptul sa lucreze pana la 63 de ani!

Una dintre cele mai importante schimbari in ceea ce priveste varsta de pensionare este aceasta, adusa de Guvernul condus de Viorica Dancila. Membrii pregatesc un nou proiect de ordonanta de urgenta prin care se vor aduce modificari cu privire la regulile legate de varsta de pensionare!

Daca proiectul propus va fi adoptat de Guvern si va fi publicat in Monitorul Oficial, asta inseamna ca angajatorii vor fi obligati sa respecte decizia unei angajate in varsta de 63 de ani, daca nu va dori sa se pensionezi. Statul ii da dreptul sa lucreze acum pana la 65 de ani, exact ca un barbat. Curtea Constitutionala a decis ca femeile trebuie sa aiba dreptul de a lucra pana la implinirea varstei de 65 de ani, nu doar pana la 63, ca in momentul de fata.

In acest caz, niciun angajator nu va mai putea intrerupe contractul de munca in cazul in care persoana in cauza si-a dat acordul de a continua sa munceasca inca 2 ani: “Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la lit.c) “

Proiectul de OUG prevedere urmatoarele: “c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here