Postul Craciunului este ultimul post din calendarul crestin ortodox. Cunoscut si sub denumirea “Postul Nasterii Domnului” sau “Postul Ignatului”, a inceput anul acesta pe data de 14 noiembrie si tine pana in Ajunul Craciunului, pe data de 24 decembrie 2018.

Acest post este tinut cu strictete de catre toti credinciosii din intreaga lumea. Prin intermediul acestuia, Dumnezeu da putin curatarii trupesti, dar si sufletesti. Postul reprezinta vremea pocaintei, marturisirea pacatelor prin taina spovedaniei, momentul in care invatam sa iertam si ne infranam poftele.

Se obinuieste in aceasta perioada ca toti credinciosii sa se abtina de la a consuma carne, branza si oua, in zilele de luni, miercuri si vineri mancarea se va face fara ulei si nici nu se poate consuma vin, ca in zilele de marti si joi. Sambatele si duminicile, pana pe data de 20 decembrie au dezlegare la peste, ulei si vin. Iar pe data de 24 decembrie se mananca abia seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrigi si turte din faina.

Arsenie Boca marturisea ca Postul Craciunului este o lupta a credinciosilor cu propriile dorinte si pofte:

“Postul este o lupta aspra cu insusi trupul tau. Daca birui, bine iti va fi, iar daca nu, sa stii ca toate relele de la stomac incep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are urmatorul rost: sa curateasca trupul pana acolo incat sa nu mai fie nici o piedica pentru suflet. Si nu luptator natang, impotriva Duhului Sfant. Caci fara post trupul se face unealta duhului rau. La sfarsitul veacului (si pare ca-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vadi pe oameni.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here