Schimbarile facute in noul Cod Fiscal, fara a fi analizate inainte, afecteaza din ce in ce mai mult populatia Romania. Urmatoarele victime sunt romanii care vor deveni parinti in 2019 si, cel mai probabil, vor ramane fara indemnizatia pentru cresterea copilului. Este vorba despre cei platiti pe drepturi de autor.

Pentru aceasta categorie, in momentul in care s-a schimbat Codul Fiscal, nu s-a tinut cont de o lege data in 2010, iar rezultatul este faptul ca toate lunile muncite din aprilie pana in prezent nu sunt luate in calcul pentru indemnizatie. Ministerul Muncii si-a dat seama de greseala si a declarat ca va incerca sa reglementeze aceasta eroare printr-un act normativ. Dar este deja cunoscut faptul ca legea nu se poate aplica retroactiv. Mamele sau tatii care vor solicita concediu post natal ar trebui remunerati cu sume compensatorii.

Cei care se confrunta cu aceste reglementari sunt actorii, arhitectii, traducatorii sau scriitorii, insa nu sunt singurii care vor avea de suferit de pe urma acestor schimari. Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare in luna aprilie 2018, iar de atunci a exclus din cadrul veniturilor din drepturile de autor si le-au incadrat intr-o categorie separata. Ordonanta data in anul 2010 privind concediul si indemnizatia lunara prevede invers:aceste sume pot fi calculate din salariu, activitati agricole sau activitati independente.

Consultantul fiscal, Adrian Benta a dezvaluit : “Practic toate aceste luni s-au anulat. Cei aflati in acesta situatie ar trebui sa primeasca compensatii, legea nu se aplica retroactiv. Ce sa zic, e una dintre multele tampenii pe care guvernantii le fac.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here