Boboteaza sau Botezul Domnului este o sarbatoare inchinata Mantuitorului Iisus. Crestinii sarbatoresc pe data de 6 ianuarie botezul infaptuit de Sfantul Ioan Botezatorului in apa Iordanului a Mantuitorului nostru.
Pana in secolul al IV-lea, Botezul Mantuitorului este sarbatorit in aceeasi zi cu Nasterea Domnului, adica pe 6 ianuarie. Insa lucrurile s-au schimbat incepand cu acelasi secol, cand s-a luat decizia de a se sarbatori separat, mai exact Boboteaza pe data de 6 ianuarie, iar Nasterea Domnului pe 25 decembrie.
Ambele sarbatori sunt deosebit de importante pentru crestini si sunt intampinate de o serie de superstitii. Cu ocazia zilei de Boboteaza, preotii merg din casa in casa pentru a stropi casele cu agheazma mare. Obiceiurile pentru aceasta zi sfanta s-au pastrat din generatie in generatie si sunt respectate cu sfintenie in toate locurile din tara.
Fiecare preot trebuie sa mearga in fiecare casa din parohia sa si saaduca binecuvantarea lui Dumnezeu. Apa sfintita are putere curatitoare si sfintitoare peste casele crestinilor, conform traditiei ortodoxe. Pentru aceasta sarbatoare mare, oamenii incep sa se pregateasca inca din ajun, atunci cand tin post negru sau macar pana la asfintitul soarelui, pentru curatirea trupului. Totodata, se spune ca gospodinele trebuie sa faca temeinic curatenie in ziua de ajun, pe 5 ianuarie, iar locuinta sa fie curata atunci cand vine preotul.
La vizita preotului este bine sa avem o lumanare pe masa, dar si un vas gol in care se va pune agheazma. Bine de stiut de catre credinciosi este faptul ca vasul trebuie sa fie curat, pentru ca in el preotul pune agheazma din anii trecuti, iar dupa plecarea sa se va depozita la loc de cinste, alaturi de celelalte obiecte sfintite din casa.