In fiecare an, pe data de 6 ianuarie, crestinii sarbatoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. Este ziua in care Sfantul Ioan Botezatorul l-a botezat in apele Iordanului pe Mantuitorul nostru.

De atunci, an de an crestinii sarbatoresc, in functie de regiunea in care se afla, dupa propriile traditii si obiceiuri. Insa, in orice colt al tarii te-ai afla, pe data de 5 ianuarie crestinii tin post pentru a-si curata trupul si pentru a-si gasi linistea sufleteasca. Cei care pot si nu au probleme de sanatate, trebuie sa tina post negru in aceasta zi sfanta.

Ajunul este o zi importanta si pentru fetele nemaritate. Se fac diferite ritualuri de aflare a destinului. Astfel, fetele necasatorite iau de la preot un fir de busuioc sfintit, dupa ce au tinut post intreaga zi a ajunului, iar cand merge la culcare trebuie sa o puna sub perna pentru a-si afla ursitul.

In unele zone ale tarii, fetele nemaritate trebuie sa faca in seara de ajun o turta din faina sarata si apa si o manance inainte de culcare. Se spune ca tanarul care ii va aduce o cana cu apa in vis, este cel cu care se va casatori.

In ziua de ajun este foarte important sa se pastreze armonia in familie, sa nu existe discutii in contradictoriu, mamaele sa nu ii pedepseasca pe cei mici, in sens contrar ei se vor certa tot anul.

In ziua de Boboteaza se consuma alimente specifice, cum ar fi grau fiert cu miere, prune uscate, iar dupa apusul soarelui se poate consuma si piftie.

In mediul rural, dar si cel urban, preotul arunca o cruce in apele inghetate ale unei ape curgatoare. Mai multi tineri curajosi se arunca sa o caute, iar cel care o gaseste este rasplatit cu colaci, fructe si bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here