Romania trece prin cea mai grava criza a fosrtei de munca! O analiza atenta asupra anului 2017 scoate la iveala peste 280.000 de romani care nu intentioneaza nici macar sa isi caute de munca, stau doar in baza ajutorului social. tpti cei peste un sfert de milion de romani sunt apti de munca, insa exclud din start aceasta optiune!
INS a facut o evaluare a anului 2017, dupa ce a strans toate datele necesare, iar luni a publicat oficial aceasta statistica. Este ingrijoratoare pentru Romania. In aceasta se arata, mai exact, ca 277.191 romani fara loc de munca in prezent nu depun niciun efort pentru a-si cauta un serviciu, desi isi declara disponibilitatea pentru a incepe sa lucreze.
Acestia reprezinta 3% din populatia activa a Romaniei si este, din fericire, in scadere fata de anii anteriori, cand existau peste 450.000 de romani fara locuri de munca si care declarau ca nici macar nu isi doresc sa caute.
Expertii spun si care este problema, din punctul lor de vedere: “Sistemul de educatie, asa cum este el croit in prezent, este complet inutil in fata provocarilor din piata muncii. Inca se scot pe banda rulanta generatii de someri cu diploma, absolventi de liceu si universitate care nu sunt conectati la realitatile economice.”
Rata de ocupare in privinta locurilor de munca este extrem de scazuta in randul tinerilor: sub 25%. Doar 8,7 din populatia tarii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani sunt angajati, restul declara ca nici nu isi cauta de munca.
Nu e mare mirarea cand aflam ca numai in inul 2017 in Romania au venit peste 5.000 de salariati din afara UE, mai exact din Vietnam. Costul anagajatorului este mult mai mare atunci cand angajeaza un cetatean strain, pentru ca trebuie sa ii asigure un salariu mediu pe economie, nu minim ca in cazul romanilor, insa majoritatea patronilor accepta acest lucru si prefera certitudinea locului de munca ocupat.
Nici acest lucru nu asigura toate nevoia fortei de munca de care are nevoie Romania, insa majoritatea tinerilor preferand sa nu munceasca.