In urma cu mai bine de o luna de zile, stirea despre arestarea Elenei Udrea si prietenei sa, Alina Bica, in Costa Rica, a tinut o buna perioada prima pagina a ziarelor. Celor doua au la dispozitie 2 luni pentru a beneficia de un proces echitabil. In acest timp, statul roman trebuie sa aduca dovezi pentru a se stabili daca vor fi extradate sau nu. 

Elena Udrea a luat decizia de a pleca Costa Rica inca din luna februarie a acestui an, atunci cand a luat decizia de a solicita statut de azilant politic. Motivul pentru care a luat aceasa decizie a fost ca procesul din Romania nu i s-a parut unul corect. Intre timp, in tara, procesul s-a incheiat, iar deznodamantul a fost condamnare cu executare. La numai 10 zile de la nasterea fetitei sale, aceasta a fost ridicata de pe strada din San Jose de catre agentii Interpol si retinuta in arest preventiv.

La cateva ore de la aceasta stire, in presa din Romania au aparut imagini cu inchisorile din Costa Rica si despre conditiile grele in care sunt nevoite detinutele sa stea. Mail mult, au aparut reportaje facute de foste detinute, care au descris in detaliu care este traiul acolo.

Autoritatile din Costa Rica s-au autosesizat si au facut cateva precizari cu privire la conditiile de trai ale Elenei Udrea: “Cele doua romance sunt inchise in modulul A2. Dupa cum se stie, inchisoarea Vilma Curling nu e supraaglomerata si fiecare dintre detinute are propriul pat. Modulul este construit pentru 68 de persoane si nu e supraaglomerat. Nici macar nu si-au spalat o farfurie sau sa isi curete patul. Sunt oameni angajati pentru asta.”

Cu atat mai mult, ei si-au motivat oarecum faptul ca i-au respins cererea de eliberare conditionata pe motiv ca are suficiente conditii sa isi creasca acolo fetita pana la varsta de 3 ani: “Exista o zona exclusiva pentru femeile care se pregatesc sa nasca, sau care au nascut, paturi pentru copii. Pot sta acolo alaturi de copiii lor pana cand acestia implinesc trei ani. E curat, sunt patuturi, scutece, asistente medicale, au o atentie speciala din partea personalului.”

Primul termen al procesului Elenei Udrea a fost la inceputul lunii noiembrie, timp suficient pentru autoritatile din Romania sa aduca probe solide la dosar pentru a explica de ce vor extradarea acesteia. Dar si timp suficient pentru Elena Udrea sa isi consolideze apararea. Avocatul acesteia sustinea ca, in urma probelor depuse, este aproape sigur ca aceasta nu va fi extradata.

Elena Udrea a mizat pe faptul ca are un copil de cateva luni acasa, care trebuie alaptat. Insa cererea ei a fost respinsa. Daca ii era acceptata, atunci s-ar fi creat un precedent, pentru ca in inchisoarea din Costa Rica mai sunt cateva sute de detinute care, la randul lor, sunt mame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here