Invatatorii de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timisoara au luat atitudine. Este o scoala cu predare in limba germana si au anuntat ca vor incepe anul scolar cu greva japoneza. Nemultumirea acestora este legata de intrarea in vigoare a OUG 9/2018. Aceasta prevede ca orele de limba romana, la clasele minoritatilor nationale, vor fi predate de profesori specializati.

A fost aprobata pe data de 23 august, iar Ordonanta de Guvern nr. 9/2018 se refera la modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei. Punctul 17 este cel care i-a facut sa ia aceasta decizie, deoarece prevede ca „in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

Profesorii au facut o sedinta de urgenta si s-au aratat nemultumiti de acesta Ordonanta. Au luat decizia ca de luni sa intre in greva japoneza si si-au motivat aceasta alegere”

„Scoala primara Nikolaus Lenau din Timisoara (cu predare in limba germana materna) este in greva japoneza. Protestam impotriva ordonantei care ne interzice sa mai predam disciplina Limba romana la clasele pregatitoare si I – IV, pe motivul ca n-am fi calificati (fals) si pentru ca nu avem rezultate satisfacatoare la aceasta disciplina la examene sau teste nationale (de asemenea fals). Efectele acestei ordonante intra in contradictie cu predarea integrata si pun in pericol confortul scolarilor mici printr-o expunere nejustificata la persoane de referinta fara calificare si experienta in predarea citit – scrisului prin metode specifice perioadei prescolare (clasa pregatitoare) si scolare mici (7 – 11 ani)”.

Comunicatul este semnat de toti profesorii invatatori ai Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timisoara, iar unul dintre motive este faptul ca in acest institut au invatat doi romani castigatori ai Premiului Nobel. Nu se poate lua in calcul lipsa profesionalismului din cadrul acestei scoli.

Unul dintre profesorii de la aceasta scoala si-a exprimat nemultumirea si in mediul online printr-o postare in care explica foarte clar ceea ce se intampla la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timisoara. Exista profesori in cadrul liceului care au calificare sa predea si materiile limba engleza sau educatie fizica.

„Nu numai ca e absurd ce se intampla, dar s-a creat un precedent periculos, care poate conduce la desfiintarea sectiilor cu predare in limba materna, prin inlocuirea profesorilor pentru invatamantul primar cu profesori de gimnaziu. Unii dintre noi avem calificarea sa predam si engleza, si educatie fizica, nu doar germana si romana. Daca acum am iesi din sectia germana si am preda la sectia romana, brusc am fi calificati. Pe de alta parte, un profesor de limba si literatura romana poate fi profesor pentru invatamantul primar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here