Una dintre cele mai mari bucurii ale tinerilor care abia implinesc 18 ani este sa faca scoala de soferi si sa promoveze examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Vestea proasta este ca acestia isi pot pierde mult mai repede permisul de conducere decat cei care au mai mult de un an de experienta.

Cel putin, senatorii discuta intens despre noul proiect de act normativ. Vor exista modificari in ceea ce priveste regimul punctelor, iar aceasta propunere este gandita pentru a tempera incepatorii. Potrivit statisticilor, un numar impresionant de tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 23 de ani isi pierd viata pe soselele din Romania, iar punctul lor comun este ca nu au nici macar un an experienta.

Propunerea legislativa prespune urmatorul lucru: “In cazul conducatorilor auto titulari de permis de mai putin de un an de zile, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune la cumularea a 12 puncte de penalizare.”

Acest lucru presupune faptul ca soferii incepatori vor avea permisul de conducere suspendat mult mai repede decat soferii care o experienta de nimim un an de zile. Se ia in calcul si faptul ca aceasta experienta poate fi relative, pentru ca posesia permisului de conducere nu inseamna ca exista si experienta in conducere.

In acest moment, legislatia rutiera actuala preveder clar faptul ca permisul de conducere se suspenda la cumularea a 15 puncte de penalizare. Acest lucru este valabil pentru toti soferii care au un permis de conducere valabil. Propunerea pe care o dezbat senatorii prevede faptul ca la un cumul de 12 puncte, soferii incepatori trebuie sa predea permisul de conducere si nu vor mai avea drept de circulatie pe drumurile publice la volanul unui autovehicul.

Raman de analizat daca aceasta schimbare in legislatie ii va incuraja pe incepatori sa conduca mai precaut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here