Anticiclonul este un camp atmosferic, care este resposabil pentru temperaturile scazute iarna si crescute vara. Aceasta este si explicatia pentru temperaturile scazute din ultima perioada pe teritoriul Romaniei. Anticiclonul s-a format deasupra Europei si a afectat mai multe regiuni ale continentului. 

S-a format in urma unei mase de aer rece, care a patruns in ultimele zile in Europa. Presiunea atmosferica la nivelul marii, considerata una normala, este de 1000 hPa. In momendtul de fata, se anunta ca presiunea atmosferica pe continentul nostru va ajunge la 1040 hPA.

Vremea, in Romania, s-a racit brusc datorita aerului polar care a ajuns in Europa. Nu a fost singura tara afectata de aceste schimbari. Temperaturile au scazul cu pana la 7 – 8 grade Celsius fata de temperaturile normale din aceasta perioada. Presiunea atmosferica, datorita anticiclonului, este extrem de ridicata, iar Institutul National de Meteorologie preconizeaza faptul ca se vor depasi recorduri la nivelul Europei. O astfel de presiune atmosferica atat de ridicata a fost inregistrata ultima oara de meteorologi in toamna anului 1953. Incepand cu ziua de joi, acesta va fi in scadere si se va apropia de pragul normal.

Diferentele de temperatura s-au inregistrat in numai cateva ore, iar meteorologul Alina Serban a explicat faptul ca acest lucru nu este anormal: “Asa s-au pozitionat masele de aer. Am avut circulatii termice care au determinat deplasarea maselor de aer rece dinspre zona de nord a continentului, masa de aer polar, si au coborat foarte mult catre partea de sud a Europei, inclusiv in Romania. Nu e ceva nemaiintalnit, insa diferentele de temperatura de la o zi la alta au fost foarte mari.”

De vineri, vremea incepe sa revina la temperaturile normale pentru aceasta perioada, astfel incat se vor inregistra in zonele de campie si deal maxime de pana la 23 – 24 de grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here