Schimbarea anotimpului vine cu investitii pe care soferii din Romania trebuie sa si le asume pentru a fi in siguranta atunci cand se deplaseaza cu masina.

Majoritatea romanilor aloca un buget mediu de aproximativ 1.000 de lei atunci cand sunt nevoiti sa isi pregateasca masina pentru iarna. Soferii trebuie sa aiba in vedere faptul ca deja nu mai pot porni la drum fara a avea masina pregatita pentru anotimpul rece. Vremea a fost atat de schimbatoare, incat riscul de a fi prins nepregatit este mare. Anvelopele de vara folosite pe drumuri cu zapada pot pune viata in pericol a soferilor, dar si a participantilor la trafic.

Specialistii in piese auto recomanda: “Anvelopele de iarnă sau All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă maşina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Momentul ideal pentru montarea pneurilor de iarnă este, însă, înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C.”

Tot specialistii sunt cei care ne atrag atentia ca anvelopele de iarna nu pot fi folosite mai mult de sase ani. Dupa aceasta perioada creste riscul unei explozii sau scade rezistenta la franare.

Cauza multor accidente este faptul ca soferii nu iau in calcul aceste sfaturi ale persoanelor de specialitate. In ultimul timp, Politia a inceput sa se implice activ in aceasta problema: “In ultimii ani, constientizarea riscurilor la care se expun soferii, alaturi de cresterea valorii amenzilor pentru nerespectarea legislatiei in vigoare, a dus la cresteri ale vanzarilor de anvelope.”

Pe langa schimbarea anvelopelor, soferii trebuie sa fie atenti si sa verifice bateria masinii si sistemul de incarcare al acesteia. Concentratia antigelului trebuie sa reziste la temperaturi de -30 de grade, nivelul uleiului de motor si verificarea ambreiajului, care va fi suprasolicitat pe parcursul anotimpului rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here