Veste buna pentru soferi! Incepand de astazi vor avea la dispozitie 15 zile pentru a achita amenzile contraventionale la jumatate din valoarea scrisa pe procesul verbal!

Pana astazi termenul era de 48 de ore din momentul savarsirii contraventiei, acum s-a extins la 15 zile, conform actului normativ, care intra in vigoare chiar de azi! In legea noua este prevazut faptul ca:

“Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”

S-a luat aceasta hotarare din dorinta de a incuraja tot mai multi romani sa isi plateasca mai repede amenzile si sa intre mai multi bani la buget, dupa cum au declarat parlamentarii. Practic, cei care aleg sa plateasca in termenul impus de lege platesc mai putin, spre exemplu:  daca valoarea amenzii contraventionale este de 500 de lei, in 15 zile poti achita doar 250 de lei. Exista inca o situatie: in cazul in care ati primit o amenda contraventionala de 1.000 de lei, iar amenda minima in cazul respectiv ar fi fost de 500 de lei, in cele 15 zile achiti doar 250 de lei.

In cazul in care se depasesc cele 15 zile, valoare amenzii va trebui achitata integral. Totodata, de astazi se elimina plata amenzii direct agentului de politie, astfel se evita orice schimb de bani intre cetatean si politisti.

Schimbarea Legii nr. 203/2018 privind “masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale” a fost publicata in Monitorul Oficial in dimineata acestei zile, 24 august 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here