Conform informațiilor de ultimă oră, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Portugalia în această dimineață de 26 august, urmat de trei replici. Din datele furnizate de specialiști, reiese că seismul s-a resimțit și în Spania, și în Maroc.

Azi cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Portugalia

Potrivit Institutului Portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA), în această dimineață a vut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Portugalia, iar epicentrul a fost înregistrat la ora 5.11 dimineața, la 58 de kilometri vest de Sines și la o adâncime de 21 de kilometri.

Nu au fost raportate pagube materiale sau răniți ca urmare a cutremurului, iar autoritatea națională de protecție civilă a negat riscul de tsunami, care este considerat o posibilitate serioasă doar în urma cutremurelor de cel puțin 6 grade pe scara Richter.

André Fernandes, comandantul autorității de protecție civilă, a confirmat, de asemenea, că „niciun plan special” nu a fost activat ca urmare a cutremurului.

Seismul s-a resimțit și în Spania, și în Maroc

Acest cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Portugalia a fost resimțit cel mai intens în Lisabona, Setúbal și Sines, deși există informații conform cărora a fost resimțit până în Algarve și Porto și chiar în Spania și Maroc.

Guvernul portughez a emis o declarație prin care solicită populației să își păstreze calmul și să urmeze recomandările autorității naționale de protecție civilă, care a precizat că seismul a fost urmat de trei replici de 1,2, 1,1 și 0,9 grade pe scara Richter.

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, este, de asemenea, în contact cu guvernul și spune că monitorizează situația împreună cu autoritățile.

Cel mai mare cutremur resimțit în Lisabona din 1969

Cutremurul din această dimineață a fost numit de un geofizician și fost președinte al IPMA, Jorge Miguel Miranda, în cadrul unui interviu acordat postului Rádio Observador, „cel mai mare cutremur resimțit în Lisabona din 1969”.

Acesta a fost un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, într-o regiune foarte sensibilă, spune sepcialistul. Motivele pentru care este considerat extrem de important este că, nu numai pentru că este aproape de coasta de vest a continentului, dar „locația sa a fost la sud de un alt cutremur istoric, din 1858, care a provocat un mic tsunami în regiunea Setúbal”, a mai declarat expertul.

Deși nu s-au produs pagube materiale importante și nu au fost semnalate pierderi de vieți omenești, autoritățile portugheze au decis să rămână în stare de alertă, recomandând populației să aibă grijă.

În zona despre care vorbim, conform experților, nu s-au mai produs seisme cu valori mari până acum, ceea ce însemnă o nouă potențială zonă de presiune și viitoare cutremure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here