Anul acesta, Romania va trece la ora de iarna pe data de 28 octombrie. In ultimul sfarsit de saptamana din luna octombrie, mai exact in noaptea de sambata spre duminica, ora 04:00 devine ora 03:00. Ziua de 28 octombrie va fi cea mai lunga din an, avand astfel 25 de ore!
In perioada in care Romania trece la ora de iarna, diferenta dintre Timpul Universal(GMT) si ora oficiala a Romaniei este de 2 ore, fata de cele trei ore pe timpul orei de vara. Numerotarea fusurilor se face incepand cu meridianul de origine, iar Romania se afla in fusul orar numarul 2. Ora de iarna se va schimba in ultima duminica a lunii martie, cand Romania va trece la ora de vara.
In Romania, pentru prima data a fost introdusa ora de vara in anul 1932. Iar pionierii au fost nemtii, in anul 1916.
Tara noastra ar putea renunta, din anul 2019, la ora de vara. Comisia Europeana a venit cu aceasta propunere, iar statele membre vor avea optiunea de a alege daca vor mai face aceste schimbari. Pentru a evita problemele de tranzitie, toate tarile membre sunt obligate sa anunte decizia. Modificarile se fac in mod coordonat intre statele vecine, iar acest lucru trebuie adoptat in mod permanent.
Pentru a nu se efectu urmatoarea schimbare de ora, calculata pentru data de 31 martie 2019, este nevoie de acordul Parlamentului European si cel al Consiliului.
Medicii averizeaza cu privire la aceasta schimbare! Considera ca oamenii au nevoie de cel putin o spatamana pentru a se acomoda cu schimbarea orei, indeosebi cei care au un program de munca fix si sunt nevoiti sa se culce mai devreme cu ora. Lucrurile nu sunt atat de dimple pentru cei care au probleme de sanatate, pentru ca acest lucru schimba ritmul biologic si pot avea consecinte: “Cei mai multi dintre noi isi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. Dupa cateva zile se vor obisnui cu noul program.”