Pe 26 octombrie crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Dumitru! Este cunoscut ca si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie sau Izvoritorul de Mir! A trait in cetatea Tesalonic si martirizat in anul 306. In aceasta zi este sarbatorit atat de catolici, cat si de ortodocsi. 

Sfantul Dumitru provenea din una dintre cele mai nobile familii din Macedonia si era admirat de toata lumea pentru intelepciunea sa. Mai presus de nobletea si frumusetea sa, acesta era un om foarte bun si admirat de popor.

Iata rugagiunea pe care este bine sa o rostesti in ziua de 26 octombrie:

“Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu si harazit sa ocupi functia de proconsul, in timpul crudului persecutor al crestinismului, Maximilian; lucrul acesta ti-a ingaduit sa poti vesti cu mai multa usurinta si autoritate cuvantul mantuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lasat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenintarile lui, ci ai renuntat la orice demnitate lumeasca pentru a castiga fericirea vesnica. Impartind toate bunurile tale celor saraci ai mers la inchisoare cantand cel mai frumos imn de biruinta al crestinilor: ‘Aleluia.’ Strapuns de sulitele ucigasilor te-ai asemanat cu Mantuitorul tau rastignit pe cruce. Te rog mijloceste-mi si mie harul sa gust macar in parte fericirea pe care o da trairea sincera a credintei. Binecuvanteaza-ma si pe mine, ca sa ma pot impotrivi greutatilor pe care le intalnesc in stradania de a-mi apara credinta. Bunul Dumnezeu a rasplatit cucernicia si dragostea cu care ai indurat toate suferintele savarsind nenumarate minuni cu moastele tale, care atunci cand au fost gasite emanau un parfum placut mirositor. Da-mi si mie harul sa fiu in viata o placuta mireasma a lui Cristos in mijlocul lumii stricate si sa duc pe cat mai multi pe drumul mantuirii prin pilda si rugaciunea mea. Amin!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here