Meteorologii au emis codul rosu pentru fenomene extreme in Romania. Riscul de a se produce avalanse in muntii Fagaras este extrem de crescut, mai exact de gradul 4 pe o scara de la 1 la 5, ceea ce inseamna ca regiunea montana se afla sub cod rosu pana luni seara cel putin. In celelalte masive, se mentine codul galben si starea de alerta.

Cel mai important semnal de alarma vine din partea autoritatilor catre turistii care voiau sa se aventureze pe munte in aceasta perioada si sunt rugati sa amane pe cat posibil deplasarile in zona pentru evitarea accidentelor nedorite.

Meteorologii au anuntat ca vremea s-a incalzit, desi cerul a fost innorat si au fost inregistrate precipitatii sub forma de ninsoare. Vantul a suflat slab spre moderat, insa in rafale vitezele au crescut pana la 70-80 de kilometri pe ora. S-au semnalat fenomene precum ceata si depunderi de chiciura.

Pana luni seara va ninge in toate masivele muntoase, cantatitile vor fi moderate, de pana la 10-15 litri pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca se va depune un nou strat de zapada peste cel deja existent. Vantul va sufla slab spre moderat, insa in rafala va ajunge la viteze de pana la 40-50 km/h, iar in muntii Fagaras viteza in rafala va ajunge pana la 80 km/h.

Stratul de zapada in muntii Fagaras este instail, ceea ce inseamna un risc extrem de crescut de producere a avalanselor, indeosebi la altitudin inalte: “In aceste conditii, declansarea avalanselor va fi posibila chiar si la supraincarcari slabe, pe pantele cu o inclinare de peste 25 de grade. In cazuri izolate sunt posibile si declansari spontane de avalanse medii, pe unele pante mai inclinate chiar mari, mai ales la altitudini de peste 1600 – 1800 metri.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here