Legea pensiilor era asteptata de foarte multi romani, care sperau ca, in sfarsit, isi vor lua pensiile pe drept! Dar aceasta lege se poate transforma foarte usor in cosmarul pensionarilor din Romania!

Noua lege atesta faptul ca omul de rand nu va putea cumula mai multe tipuri de pensii. Intre timp, cei care beneficieaza de pensii speciale, vor avea acces si la pensia publica. Cu alte cuvinte, deputatii, senatorii si militarii vor avea parte de pensia publica, dar si de cea speciala. Iar pensionarii de rand, cei care lucreaza zeci de ani, sunt obligati sa opteze pentru o singura pensie. Aici se incadreaza cei care fac parte din categoriile: pensionati pentru limita de varsta, pensionati anticipat sau pentru invaliditate, ori de urmas.

Spre exemplu, persoanele vadude, care pana in prezent, luau si pensia de urmas a sotului/sotiei nu vor mai putea cumula pensiile. Ei vor fi nevoiti sa opteze pentru o singura pensie pe care o vor incasa. In acelasi timp, acest lucru nu se aplica deputatilor, senatorilor si militarilor, care vor primii cele doua pensii: publica si speciala.

In cazul in care sotul vaduv renunta la pensia de urmas, acesta poate primi, pe langa pensia proprie, un ajur de 25% din pensia sotului decedat. Dar si acest lucru este posibil daca indeplineste anumite conditii:

– suma respectiva sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie;

– solicitantul trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare;

– solicitantul trebuie sa fi implinit varsta standard de pensionare;

– durata casniciei sa fi fost de cel putin 10 ani;

– solicitantul nu trebuie sa se recasatoreasca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here