Departamentul pentru Situatii de Urgenta a lansat ieri un sistem de avertizare – alarmare in cazul unor situatii de urgenta. Pentru a nu se instaura panica in randul cetatenilor, acestia vor face mai multe campanii de informare, dar si vor anunta cu cateva minute inainte, printr-un mesaj, dezastrele naturale care nu pot evite.

Denumirea sa este RO-ALERT si este sistemul care va fi folosit pentru notificarea populatiei in cazul unor dezastre naturale sau in cazul producerii unor situatii grave, de care depinde viata si sanatatea cetatenilor. Pentru evitarea punerii in pericol in cazul unor fenomene meteo extreme, cutremure, inundatii sau atacuri teroriste.

Cetatenii voi primi Notificarile chiar pe telefoanele mobile, indiferent daca sunt terminale normale sau de tip “smartphone”. Pentru a beneficia de sistemul Ro-ALERT nu este necesar ca utilizatorii sa isi inregistreze o aplicatie suplimentara.

Raed Arafat a lamurit cazurile in care se foloseste acest beneficiu pentru cetateni: “Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situatiile extrem de grave. Nu avem intentia sa folosim sistemul foarte frecvent pentru ca atunci diminuam interesul populatiei plus devine foarte deranjant, pentru ca (…) sunetul pe care il da acest sistem (…) nu se opreste pana nu se citeste mesajul. Daca telefonul este pe silentios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv cand vine inseamna ca este ceva grav.”

Tot Raed Arafat a nuntat ca sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel national in perioada 17 – 27 septembrie, iar populatia trebuie sa fie pusa la curent cu acest lucru.

Sistemul RO-ALERT este implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si este operat de catre toate structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU si structurilor subordonate acestuia. Mesajele care vor ajunge la cetateni sunt distribuite catre terminalele de comunicatii mobile din zonele afectate si transmise catre toti utilizatorii de telefoane mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here