Pe cutiile anumitor medicamente va fi inclus un nou semn, si anume un triunghi negru. Acest simbol va fi inclus in informatiile despre produs si vine in ajutor pacientilor, dar si al cadrelor medicale. Acest simbol atrage atentia ca produsele farmaceutice care au nevoie de o monitorizare suplimentara, chiar daca au primit autorizatia de comercializare.

Specialistii isi doresc ca prin aceasta noua metoda, atat pacientii, cat si cadrele medicale sa raporteze toate efectele secundare. Comisarul european pentru sanatate si consumatori a declarat ceea ce a dus la luarea acestei decizii:

“Simbolul ne va permite sa obtinem informatii mai multe si de mai buna calitate referitoare la posibilele efecte secundare ale unui medicament, care apoi vor putea fi analizate amanuntit. O mai mare implicare a pacientilor in raportarea efectelor secundare este o parte integranta a sistemului european de farmacovigilenta. Noul simbol va contribui la consolidarea acestui sistem, care este deja unul dintre cele mai avansate din lume.”

Toate medicamentele care vor avea pe cutie acest simbol semnifica faptul ca acestea inca sunt supuse unei monetizari suplimentare. Mai exact:

  • toate medicamentele care au primit autorizatie de comercializare dupa data de 1 ianuarie 2011 si contin o substanta activa noua, vor fi tinute sub stricta supraveghere;
  • toate medicamentele care, desi au primit autorizatia de comercializare, inca au efecte secundare nedescoperite. Este stiut faptul ca organismul fiecarui om reactioneaza diferit la anumite substante, asa ca Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a declarat ca: “autorizatia este supusa unor conditii sau restrictii referitoare la utilizarea lor sigura.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here