Lovitură grea pentru toţi europenii care plănuiau să îşi schimbe televizorul sau să îşi cumpere pentru prima oară unul! Ce tip de dispozitive ar putea dispărea complet din magazine, începând chiar de săptămâna viitoare?
Se schimbă regulile în toată Uniunea Europeană!
Un nou regulament privind televizoarele intră în vigoare la nivelul UE chiar de miercuri, 1 martie
Începând cu 1 martie 2023, va intra în vigoare un nou regulament de proiectare ecologică, care va face imposibilă comercializarea anumitor televizoare OLED de mari dimensiuni şi cu consum prea mare de energie, probleme mari fiind mai ales în rândul televizoarelor cu rezoluţie 8K.
Mai exact, regulamentul european va reevalua clasele de eficienţă ale televizoarelor. Aparatele care până acum era clasificate cu clasa energetică A vor trece acum direct la G pe noua „etichetă energetică”.
Acest tip nou de etichetă pentru aparate electronice şi electrocasnice a fost prima oară introdus pe 1 martie 2021.
Tot de la 1 martie 2023, la nivelul UE se va înăspri şi regulamentul privind proiectarea ecologică, standardul minim pentru noile televizoare fiind clasa energetică F. Pericolul cel mai mare este pentru dispozitivele mari, de rezoluţie ridicată, care ar putea fi interzise de la vânzare.
Actualele televizoare 8K ar putea dispărea brusc de pe piaţă?!
Noul regulament îşi propune să intezică în gospodăriile din ţările membre UE aparatele ce sunt foarte mari consumatoare de energie.
De săptămâna viitoare, potrivit noului regulament, ecranele Full HD pot atinge un IEE (indexul de eficienţă energetică) de maximum 0,75, iar pentru rezoluțiile mai mari și pentru ecranele micro-LED se aplică limita de 0,90. Singurele excepții de la regulament sunt televizoarele care se află deja în magazine pâna la data de 1 martie.
Totuşi, specialiştii atrag atenţia asupra unei mari probleme, relatează site-ul HDTV Polska. Legislaţia ce va intra în vigoare de la 1 martie 2023 se bazează pe estimări privind dispozitivele 8K mult prea ambiţioase, făcute în perioada 2014-2017, când tehnologia era abia la început.
Ecranele 8K se vând la nivelul Uniunii Europene de la sfârșitul anului 2018, iar MicroLED-urile abia din 2022. Cu alte cuvinte, cerințele europene nu sunt în concordanță cu nivelul real de dezvoltare a tehnologiei.
Potrivit unui raport intitulat „The Sustainable Future of Video Entertainment” (Viitorul durabil al divertismentului video), publicat de InterDigital și Futuresource, un televizor cu rezoluţia 8K va consuma de două ori mai multă energie decât un televizor 4K, potrivit 8kassociation.com.