Cu ocazia Congresului International “East Meets West” de la Bucuresti, specialistii in domeniu au anuntat inca din deschidere ca in Romania bolile cardiovasculare in randul populatiei se situeaza pe primul loc.

Cu toate acestea, programele pentru tratarea bolilor cardiovasculare sunt slab finantate. Din acest motiv, mii de pacienti se afla pe listele de asteptare, lucru care le poate cauza foarte mult, fata de randamentul pe care l-ar da un tratament aplicat la timp. Multe dintre aceste afectiuni se pot trata, daca boala este descoperita in faza incipienta.

Congresul International “East Meets West” se desfasoara in Bucuresti, in perioada 4-6 octombrie si da posibilitatea pacientilor de a sta fata in fata cu lideri de opinie din domeniu, de rand mondial.

Profesor doctor Adrian Molnar a preluat cuvantul si a atras atentia asupra acestui lucru: “bolile cardiovasculare depasesc cu mult celelalte tipuri de patologii, cum ar fi cea oncologica sau cea renala. Sunt de aproape trei ori mai multe diagnostice de boli cardiovasculare decat celelalte. Printre cauze, se numara stresul alimentatia, stilul de viata al romanilor.”

Desi este cunoscut acest lucru, tot profesorul doctor Adrian Molnar a specificat faptul ca finantarea programelor de sanatate in ceea ce priveste bolile cardiovasculare este extrem de scazuta. Pacientii sunt nevoiti sa astepte luni de zile pe listele de asteptare, iar acest lucru impiedica pacientii care au nevoie de operatii urgente sa beneficieze de ele.

“In Romania, sunt finantate circa 5-6.000 de operatii cardiace, pe an, in conditiile in care, in Ungaria, o tara cu o populatie de trei ori mai mica decat a noastra, se finantează 10.000 de operatii pe an, iar, in Serbia, cam 15.000 de operatii cardiace pe an. Noua ne-ar trebui o finantare cel putin dubla fata de ce e acum pentru a „supravietui”. Si ca o ironie, chiar zilele trecute, decidentii nostri au declarat ca Romania a platit peste jumatate de miliard de euro spitalelor din strainatate. Aceiasi decidenti isi bat joc de centrele din Romania, listele de asteptare fiind de trei luni pentru operatiile cardiace. Subfinantam spitalele romanesti ca sa platim foarte bine centrele din strainatate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here