Toți șoferii din România știu că au anumite obligații din momentul n care se urcă la volan, dar aceștia totodată trebuie să își cunoască și drepturile. Te-ai gandit vreodata cate amenzi ai primit in mod ilegal si ce ai fi putut face pentru a nu fi in aceasta situatie?

Iată ce trebuie să știi: Atunci cand esti oprit in trafic, daca respecti o serie de reguli, ai toate sansele sa scapi si sa ti se anuleze procesul verbal! Poliţistul trebuie să aibă asupra lui şi să vă prezinte certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală, buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuării verificării şi autorizaţia de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal.

Aparatele radar au o funcţie de autotestare ce se realizeaza automat la fiecare pornire a aparatului. Daca în partea stângă a fotografiei apare litera „T” aparatul radar nu şi-a terminat inca autotestarea şi conform normelor, măsurătorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislaţiei rutiere.

Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că agentul care constată contravenţia se numeşte agent constatator. Agentul constatator este şi cel care aplică sancţiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Dacă un agent constată contravenţia, dar procesul-verbal este întocmit de un alt agent (situaţia în care se transmite viteza prin staţie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare şi în urma contestaţiei dvs. instanţa îl va anula, va anula şi amenda şi punctele.

Agentul constatator are obligaţia să aducă la cunoştinţă contravenientului că are dreptul de a avea sau nu obiecţiuni pe care să le înscrie la rubrica „alte menţiuni” sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal. In consecinta, dacă rubrica „alte menţiuni” ramane necompletata, atunci procesul-verbal este nul de drept şi instanţa îl va anula, scapand astfel şi de amenda şi de puncte.

În cazul in care esti oprit in trafic de un filtru al poliţiei, ai dreptul să ceri legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe maşină de radar, legitimaţia care atestă faptul că are dreptul de a conduce maşină Ministerului de Interne.

De asemenea, poti solicita ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data, intre ce ore se desfasoara acesta, strazile pe care actioneaza si numele persoanelor care participa din echipaj.Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că agentul care constată contravenţia se numeşte agent constatator. Agentul constatator este şi cel care aplică sancţiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Deci, dacă un agent constată contravenţia, dar procesu-verbal este întocmit de un alt agent (situaţia în care se transmite viteza prin staţie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare şi în urma contestaţiei dvs. instanţa îl va anula, va anula şi amenda şi punctele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here