Odata cu sezonul rece, se apropie cu pasi repezi si sarbatorile de iarna, respectiv Craciunul. Este cunoscut faptul ca inaintea acestei mari sarbatori, urmeaza si ultimul post ortodox din acest an.

Conform calendarului crestin ortodox 2018, postul Craciunului va incepe pe data de 14 noiembrie 2018 si va dura pana pe data de 24 decembrie 2018. Pe data de 25 decembrie, crestinii de pretutindeni sarbatoresc nasterea lui Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sarbatori. Numerosi romani, dar si crestini din strainatate respecta acest posta intocmai. Se spune ca acest post ii ajuta sa depaseasca toate incercarile si se vor curata sufleteste.

Sfintii parinti il dau exemplu chiar pe Iisus Hristos, care a postit si El si a lasat pentru noi aceasta pilda. De retinut este faptul ca postul nu inseamna numai abtinerea de la mancare, ci indreptarea gandului catre Dumnezeu si incercarea de a fi mai buni si mai milostivi.

Postul reprezinta pentru crestini curatarea de pacate, pocainta, marturisirea pacatelor prin Sfanta Taina a Spovedaniei, iertare si infranarea poftelor trupesti.

In perioada 14 noiembrie – 24 decembrie, crestinii se vor abtine de la carne, branza si oua, iar in zilele de luni, miercuri si vineri se consuma mancare fara ulei si vin. Martea si joia se face dezlegare la untdelemn si vin, iar in zilele de sambata si duminica, cele care sunt pana in data de 20 decembrie, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin.

In ziua de Ajun, credinciosii mananca abia seara. Au de ales intre grau fiert indulcit cu miere, covrigi, turte din faina si poame cu seminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here