Trufa alba este cea mai ciuperca din intreaga lume! Cele mai frecvente locuri unde acestea pot fi gasite sunt: in regiunile italiene Piemont, Emili-Romangna, Toscana, dar si in peninsula Istria, din Croatia. Pretul uneia poate valora mai mult decat greutatea sa in aur.

Este un aliment de lux, foarte scump si sunt cunoscute si sub denumirea de “diamantele albe”. Este lesne de inteles de unde au si aceasta denumire. Cautarea lor incepe abia in luna octombrie, dar ce le face atat de speciale este faptul ca sunt foarte greu de gasit. Se folosesc caini special antrenati pentru a putea fi scoase din pamant. Insa pretul pe care il incaseaza cel care le-a gasit merita tot efortul de dinainte.

Sunt foarte cautate indeosebi pentru aroma lor unica, apreciata de cei mai rafinati consumatori. Restaurantele de lux se aprovizioneaza cu trufe albe in schimbul unor preturi extrem de mari. Cunoscatorii au afirmat ca in ultima perioada, cantitatea de trufe albe a scazut simtitor. Un lucru care le face speciale este faptul ca nu pot fi falsificate. Au o durata de viata cuprinsa intre 200 si 290 de zile.

Substantele chimice din compozitia sa sunt cele care dau aroma si mirosul absolut senzationale. Un renumit chef, Tom Colicchio sustine ca se mutumeste doar cu faptul ca le gateste, fiindca se satura doar mirosindu-le. Cunoscatorii sustin ca aroma trufelor albe este asemanatoare cu cea a nucilor prajite.

Trufele se servesc sub forma de feliute, asezate deasupra altor mancaruri, ca aperitiv pe tartine cu unt sau bruschete cu ulei, se pot adauga in paste sau orez, se adauga in omlete pentru un plus de gust sau in deserturi, precum tiramisu, creme sau inghetate.

Licitatia pentru o trufa de 850 de grame a avut loc in regiunea Alba, din Italia, langa Turin, iar trufa rara a fost vanduta cu 100 de euro/gram. Astfel, pretul pentru intreaga ciuperca a fost de 85.000 de euro. Cel care a achizitionat-o prefera sa ramana anonim, este cunoscut doar faptul ca acesta este din Hong Kong.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here