Un nou proiect de lege vizeaza elevii claselor I-VIII! Se doreste reducerea drastica a orelor de curs! Proiectul a fost propus de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop! 

Proiectul fostului ministru vizeaza elevii claselor I-VIII si este divizat astfel: cei care invata la clasele pregatitoare si pana in clasa a IV-a urmeaza sa aiba cel mult 20 de ore de cursuri pe saptamana, fata de cele 22 din prezent, iar elevii claselor superioare sa aiba, in medie, 25 de ore de cursuri pe saptamana, fata de 34 de ore pe saptamana, cat au in prezent, fiind si nivelul maxim.

Initiativa lui Liviu Pop a fost votat de Comisia pentru Invatamant din Senat si a trecut la urmatoarea etapa, votul in plen. LA intrebarea daca s-a consultat cu cineva inainte de a initia acest proiect, fostul ministru al Educatiei nu a fost foarte concis in declaratii: “Da, cu toti. Este irelevant cine. Nu vi-i pot spune, pentru ca nu am acordul lor.” Fara ca a modifica programa, Liviu Pop a propus scoaterea a doua ore de curs saptamanal a claselor pregatitoare si eliminarea pana la 9 ore de curs pentru clasele gimnaziale.

Printre cei care au semnat proiectul se afla si actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, pusa pentru a patra oara in aceasta functie.

La polul opus se afla presedintele Coalitiei pentru Educatie, care ii da replica fostului ministru al Educatiei si ii explica motivele pentru care acest proiect este imposibil de pus in practica: “E imposibil de aplicat, pentru ca asta ar presupune ca scoala romaneasca sa treaca la transdisciplinaritate. Asta ar insemna ca un profesor sa stie sa predea lucrurile integrat si eventual sa aiba doua-trei specializari. Pentru Romania e deja foarte-foarte scump sa pregatim profesori cu o singura specializare. Daca ei nu au invatat niciodată ca profesori in formarea initiala sau in formarea continua sa predea lucrurile transdisciplinar, asta inseamna da, foarte bine, nu mai facem o ora de Fizica, una de Chimie, una de Biologie, facem doua ore de stiinte, integrat, conectate cu realitatea, pentru ca viata nu e pe discipline, viata e un tot, lucrurile sunt integrate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here