Mai multe medicamente, printre care se numără și Sudafed și Nurofen, ar putea avea efecte secundare îngrijorătoare, iar autoritățile din Marea Britanie se gândesc să le scoată de pe piață sau să le elibereze pe bază de prescripție medicală.
Nurofenul e în pericolul de a fi scos din farmacii. Experții în sănătate sunt îngrijorați de substanța periculoasă pe care o conține și care poate provoca accident vascular cerebral.
Experții în sănătate și-au exprimat îngrijorarea și au precizat că aceste medicamente conțin o substanță care poate avea efecte secundare rare, chiar mortale. Substanța este pseudoefedrina.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.
Pseudoefedrina este un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (OTC).
Așadar, atât Sudafed, cât și Nurofen ar putea fi retrase de pe rafturi din cauza legăturilor cu tulburările cerebrale rare. În momentul de față Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA) analizează dovezile pentru a decide dacă e necesar ca regulile de vânzare a medicamentelor să fie schimbate.
Specialiștii sunt speriați de raportele privind pacienții care au suferit de două ori afecțiuni grave, iar acestea sunt asociate cu medicamentele care conțin pseudoefedrină. Afecțiunile pot să provoace accidente vasculare cerebrale.
The Pharmaceutical Journal, care a publicat prima dată știrea, a afirmat că urmează să se decidă „dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie să se schimbe”. Ancheta proprie a EMA a venit ca urmare a „preocupărilor legate de riscul de sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)”.
EMA urmează să stabilească „dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.