Pe 26 octombrie crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Dumitru! Este cunoscut ca si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie sau Izvoritorul de Mir! A trait in cetatea Tesalonic si martirizat in anul 306. In aceasta zi este sarbatorit atat de catolici, cat si de ortodocsi.
Sfantul Dumitru provenea din una dintre cele mai nobile familii din Macedonia si era admirat de toata lumea pentru intelepciunea sa. Mai presus de nobletea si frumusetea sa, acesta era un om foarte bun si admirat de popor.
Este urmat de o mare sarbatoare pe data de 27 octombire, Sfantul Dimitrie Basarabov. Sarbatoarea Sfantului Dumitru este asociata cu venirea anotimpului rece. In credinta populara, anotimpul este impartit intre vara si iarna, iar daca Sfantul Gheorghe descuie vara, iar toata natura revine la viata, in acest caz este marcata desfrunzirea codrului si uscarea tuturor plantelor.
In popor se spune ca in aceasta zi caldura intra in pamant, iar gerul incepe sa isi faca simtita prezenta.
Una dintre cele mai interesante traditii este cea din Ajun, atunci cand cei mici sar peste foc pentru a fi sanatosi tot anul, iar tinerii pentru a-si gasi sufletul pereche. Cunoscut ca si “Focul lui Sanmedru”, cand acesta se stinge, fiecare localnic ia un carbune din foc si il duce in curtea sa, pentru a se asigura ca anul urmator pamantul va fi roditor.
In ziua de Sfantul Dumitru, ciobanii afla cum va fi vremea. Seara, se aseaza in mijlocul oilor si asteapta sa vada care dintre acestea se va culca prima: daca se culca o oaie neagra, este semn ca iarna va fi usoara, daca se culca o oaie alba, este semna ca va fi o iarna grea. Acesta traditie difera de la zona la zona. In alte regiuni, ciobanii se trezesc dis de dimineata si aseapta sa vada mersul oilor: daca se va trezi o oaie alba si va pleca spre sud, iarna va fi grea, daca se trezeste o oaie neagra si merge spre nord, iarna va fi usoara.
In anumite regiuni ale Romaniei, taranii il cinstesc pe Izvoratorul de mir si este considerat cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfanta Impartasanie.
Daca in ziua de 26 cerul va fi acoperit de nori si luna va fi plina, atunci iarna va fi una aspra.
Gospodinele dau de pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.
In aceasta zi femeile nu au voie sa se machieze, sa se pieptene sau sa faca parada modei. Conform traditiei, daca incalci aceste reguli, vei avea o viata grea alaturi de sotul tau.