Incepand cu data de 1 ianuarie 2019 au fost anuntate cresteri ale salariilor si pensiilor, dar in secret se pregateste o Ordonanta de urgenta care le va ingheta la cel mult valoarea din decembrie 2018. Valoarea unui punct de pensie este blocata cel putin pana in luna septembrie a anului viitor. Totodata, nu se vor mai face angajari la institutiile si autoritatile publice pe tot parcursul anului 2019.

A fost pregatit textul Ordonantei de urgenta, care atesta faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, toate salariile si pensiile vor fi inghetate, iar cota maxima va fi cea atinsa in decembrie 2018. In ceea ce priveste pensiile, acestea nu vor mai fi majorate cel putin pana in luna septembrie a anului viitor, pana atunci este blocata valoarea unu punct de pensie.

Primele supozitii pe tema acestui subiect au inceput sa circule inca din luna octombrie, insa, fara dovezi, era greu de crezut. Proiectul de OUG este gata sa intre in Guvern vineri, 7 decembrie, si urmeaza sa se dezbata acest subiect, apoi se va anunta decizia luata.

Textul Ordonantei de urgenta atesta urmatoarele: “Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de 6 incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.”

In cazul in care acest proiect nu se aproba, deficitul bugetar in anul 2019 va depasi 3% din produsul intern brut din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Din pacate, daca acest lucru se intampla, vor fi consecinte negative pentru Romania din cauza deficitului excesiv, lucru care poate atrage la randul sau o serie de consecinte grave pentru interesele tarii noastre.

In ceea ce priveste pensiile, in OUG este punctat faptul ca nu va mai exista nicio majorare pana in luna septembrie a anului viitor: “Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% si este de 1.265 lei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here