Un samurai intelept avea un grup de invatacei pe care ii invata tactica si intelepciunea luptei.
Intr-o buna zi, un razboinic, dur si arogant l-a provocat pe Samurai pentru a ii observa tactica. Acesta a folosit tactica provocarii impotriva Samuraiului, a incercat sa il faca sa se enerveze si sa lupte cu el, l-a jignit de nenumarate ori insa nu i s-a raspuns la provocare si a plecat frustrat.

Razboinicul folosea tactica asta, fiindca era convins ca din cauza furiei, adversarul va gresi si va pierde lupta.

Elevii au ramas placut surprinsi de reactia inteleptului si au urmarit cu mare interes ce s-a intamplat. Acestia nu s-au multumit doar sa vada ci voiau sa auda si explicatia Samuraiului.

Astfel, un elev l-a intrebat: Maestre, de ce ai tolerat atacurile? Ar fi trebuit să-l chemi la luptă.

Înțeleptul i-a raspuns: Când cineva îți aduce un cadou, iar tu nu-l accepți, cui îi rămâne darul? Celui care a dorit sa ti-l daruiasca, spuse elevul!

Acelasi lucru ramane valabil si pentru invidie, ura si jigniri. Ele raman apartin celui care le ofera. In momentul in care le accepti si raspunzi provocarii, ele iti apartin si iti afecteaza viata psihica. Lasa tot raul la cel care il arunca spre tine. Primeste doar ceea ce e bine si bine te vei simti!

Rautatea celor care o imparte nu spune nimic despre voi, ci despre el, ii defineste caracterul si sufletul sinu il face cu nimic mai special, iar cu siguranta il face sa fie un om meschin si fara principii si valori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here