Vesti noi pentru pensionarii din Romania! Incepand cu anul viitor, pensiile nu vor mai fi aduse de catre postas, ci virate direct pe cardul bancar! Decizia a fost luate de Ministerul Finantelor Publice din dorinta de a reduce cheltuieile!

Anual, pentru expedierea pensiilor prin intermediul Postei Romane se cheltuiau aproximativ 600 de milioane de lei. Ministrul de finante, Eugen Teodorovici, a fost cel care a anuntat ca va inceta contractul cu Posta Romana, iar banii cheltuiti cu expedierea banilor de pensii vor putea fi distribuiti catre administratiile locale pentru investitii. De aceasta decizie vor fi afectati aproximativ 3 milioane de pensionari.

Conform statisticilor detinute de Casa Nationala de Pensii, in prezent, in Romania, se numara aproximativ 5 milioane de pensionari. Dintre acestia, 1,7 milioane deja isi incaseaza pensia pe card.

Pentru a-i incuraja pe batrani sa aleaga varianta incasarii pensiei pe card, Ministrul Teodorovici a anuntat ca le pregateste un sistem de bonusare. In plus, pensionarilor li se garanteaza faptul ca vor beneficia de tranzactii fara a fi insotite de comision.

Aceasta masura luata de Eugen Teodorovici va afecta pensionarii din mediul rural, avand in vedere ca nu exista sucursale bancare in fiecare sat si comuna, iar multor batrani le va fi imposibil sa isi incaseze pensia.

Sociologul Mircea Kivu a vorbit despre acest fenomen: “Sunt destul de putini pensionari care primesc pensia pe card, inclusiv la oras. Va fi foarte greu, mai ales pentru pensionarii de la tara cu un nivel mai redus de educatie sa se descurce cu sistemul bancar. Problema asta s-a pus si atunci cand s-a trecut la plata salariilor pe card.

Dar atunci trecerea s-a facut destul de usor, oamenii au reusit sa se adapteze. Era vorba insa de o populatie de alte varste si numai din mediul rural. O alta problema e cum o sa se faca trecerea de la postas la card. Ar trebui sa existe o anumita perioada de tranzitie, astfel incat pensionarii sa poata sa-si deschidă conturi. Bancile vor veni in intampinarea pensionarilor.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here