Preotii din Romania se vor bucura de salarii marite, dupa cum anunta Legea salarizarii, care incepand cu 1 ianuarie 2018 a pravazut majorari ale salariilor pana in anul 2022. Slujitorii Domnului vor putea, in continuare, sa isi majoreze veniturile din donatiile din timpul slujbelor, ajungand sa castige mai mult decat un demnitar.

In prezent, pe hartie, acestia figureaza cu salarii incepand de la 1.100 de lei pentru un preot debutant, plus donatii, 2.000 de lei un preot cu vechime. In timp ce un episcop castiga 5.000 de lei lunar, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh in jurul a 8.000 de lei in fiecare luna.

Daca ar fi sa luam in calcul Legea salarizarii, in anul 2022 salariile acestora vor creste considerabil, astfel: un preot debutant cu studii superioare va primi 3.700 de lei, iar un preot de gradul II cu studii superioare va incasa 3.900 de lei. In timp ce Patriarhul Romaniei va ajunge sa aiba acelasi salariu cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentulu, mai exact 16.500 de lei.

Conform documentului publicat de catre Ministerul de Finante pe data de 3 decembrie, in anul 2017 suma totala a salariilor platite preotilor a fost de 475,6 milioane de lei, fara sa luam in calcul banii primiti de preoti de la enoriasi.

Un preot din judetul Arges a marturisit suma enorma pe care a facut-o doar in zilele de Sf Vasile si de Boboteaza: “Preotii nu cer nimic, oamenii ne dau cat ii lasa inima. Cei cu nume de sfant dau mai mult, altii ne dau si carne, carnati sau sticle cu bautura mai acatari. Inca nu am facut un calcul exact, dar in ziua de Sf Vasile si de Boboteaza cred ca am strans undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar sa stiti ca asa mai compensam si noi veniturile mici de peste an.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here