Orhideea este o floare deosebita, placuta si rafinata. Totusi, este destul de pretentioasa si are nevoie de cateva trucuri pentru a rezista cat mai bine.

Daca iti plac orhideele, insa renunti la ele pentru ca nu stii cum si le ingrijesti sau crezi ca nu ai suficiente resurse financiare pentru a-ti decora interiorul cu aceste flori, iti aratam o metoda perfecta de a trasforma o singura orhidee in o suta de bucati.

Visezi ca pe pervazul tau sa vezi o adevarta galerie de flori? Pentru a obtine aceasta minunatie nu ai nevoie de o suma enorma de bani pentru a cumpara zeci de tipuri de flori!

Cum stimulezi cresterea radacinilor?

Dintr-o singura orhidee poti obtine o suta de flori. Pentru asta vei avea nevoie de muschi sphagnum. Muschiul este uscat, de aceea e nevoie sa fie muiat in apa. Din muschiul inmuiat, cu ajutorul unui fir de ata formeaza doua bile. Cu ajutorul aceleiasi ate, atent pentru a preveni deteriorarea plantei, leaga muschiul de partea inferioara a germenului.

In continuare e nevoie sa creezi efectul de sera. Pentru a obtine acest lucru, infasoara muschiul intr-o pelicula, pe care trebuie sa o scoti zilnic pentru minim jumatate de ora, ca sa nu apara mucegai. Cand vei scoate pelicula, stropeste musciul cu apa. Dupa 10 zile, vor aparea primele radacini. Poti rasadi germina doar cand apar minim 3 radacini.

Inmultirea plantei

Ia orhideea uscata si taie tulpina cu foarfeca, undeva la 1 centimetru de la radacini, si apoi se taie lungimea de 10-15 centimetri din butase. Pune butasii intr-un vas mic, alungit si cu gauri in partea de jos.

Presara un pic de nisip si distribuie muschii ramasi. Este important ca, inainte de plantare, solul sa fie umezit. Planteaza butasii cu atentie la o distanta de 3 cm unul de altul. Acopera-i cu o folie pentru a crea efectul de sera. Dupa 3-4 luni, butasii vor prinde radacini. Atunci vor putea fi plantati in ghivece individuale.
Orhideea se uda intotdeauna la inceputul zilei, astfel incat sa se usuce pana noaptea. Frecventa corespunzatoare a udarii va depinde de conditiile climatice in care locuiti. In general, se uda o data pe saptamana in timpul iernii si de doua ori pe saptamana atunci cand vremea devine calda si uscata.

Marimea ghiveciului in care sta orhideea ajuta, de asemenea, sa determinati cat de des aveti nevoie de apa, indiferent de conditiile climatice. De obicei, un ghiveci de 15 cm are nevoie de apa la fiecare 7 zile si un ghiveci de 10 cm are nevoie de apa la fiecare 5 pana la 6 zile.

Este important sa stiti ca, chiar si atunci cand suprafata vasului este uscata, zona radacinii poate ramane umeda. Impingeti degetul sau un creion de lemn obisnuit un centimetru in vas, daca se simte umed la atingere sau daca creionul arata umed, nu adaugati apa in plus.

Calitatea apei utilizate, fie pentru pulverizare, fie pentru udare, este de mare importanta. Deoarece apa de la robinet a fost adesea tratata chimic, in general cu clor, ar trebui folosita cu prudenta. Cea mai buna apa pentru orhidee este, fara indoiala, apa de ploaie. Apa de ploaie, pe masura ce trece prin aer, dizolva si absoarbe multe substante, cum ar fi praful, polenul si alte materii organice. Apa de ploaie este imbogatita si contribuie la hranirea plantei, scrie sfatnaturist.ro.

Temperatura apei este, de asemenea, importanta. Daca temperatura apei si temperatura aerului inconjurator sunt egale, nu va rezulta niciun rau, iar diferentele usoare pot fi tolerate de plante sanatoase.

De asemenea, va trebui sa aerisesti butasii dimineata si seara, timp de 15 minute, si sa umezesti solul. Atunci cand locul unde au fost taiati mugurii se va usca – dupa aproximativ 3-7 zile – va trebui sa fertilizezi orhideele. Dar, ca sa nu arzi radacinile, va trebui initial sa uzi planta. Apoi lasa giveciul intr-un vas cu apa, unde a fost diluat de ingrasaminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here