Este planta minune a României, deși a fost descoperită de străinii din țara noastră.

Pentru că foarte multe terenuri din România stau an de an neîngrijite și necultivate când ar putea produce foarte ușor milioane de euro, s-a găsit de puțin timp soluția ideală.

Străinii s-au prins de potențialul ridicat al trenurilor noastre și au început deja să investească. Denumit aurul roșu, un singur kilogram din acest produs se vinde cu până la 30.000 de euro, fiind cel mai scump condiment din lume!

Un kilogram de șofran, o plantă mediteraneană, se obține din cel puțîn 130.000 de flori, o muncă destul de migăloasă dar cu siguranță bănoasă! Prețul kilogramului de șofran ține și de puritatea acestuia, puțând varia de la 5000 la 30 000 de euro, o suma fabulos de mare, cel puțîn pentru români!

Șofran este un condiment foarte căutat în restaurantele lumii, fiind folosit la condimentarea supelor de peste sau a preparatelor pe baza de orez. Cantitățile folosite sunt mici și asta nu din cauza prețului ridicat ci datorită gustului ușor amărui pe care îl da mâncării.

Cei mai mari consumatori șofran din luesunt arabii, însă cei mai mari producători sunt de departe India și Spania, care produc anual cantități de peste 240 de tone, adică mai mult de 80% din producția mondială anuală!

Plantațiile au apărut și în România, în județul Gorj fiind plantate aproximativ 20 de hectare de șofran de un singur spaniol ce a văzut o șansă de a se îmbogăți din această plantă!

Plantele înfloresc o singură dată pe an și fiecare dintre ele are câte trei piștile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna și apoi uscate. Procesul nu este unul complicat, însă este migălos. Dar merită!

Povestea şofranului

Cel mai scump condiment din lume. Depăşeşte până şi preţul aurului

Preţul şofranului este unul condimentat. Delicatele fire roşii costă între 1500 şi 20.000 de dolari/500 g. Vă întrebaţi de ce atât de mult? Culesul firelor de şofran este un procedeu ce presupune o muncă titanică şi migăloasă. Firele de şofran sunt practic stigmatele florii, şi pentru că sunt foarte delicate, trebuie culese uşor, doar cu mâna, apoi puse cu grijă la uscat. Fiecare floare are doar trei stigmate.

Cu un gram care poate ajunge să coste şi 75 de lire sterline este mai scump şi ca aurul. 1 gram de şofran înseamnă 500 de fire. E nevoie de 70.000 de flori pentru a produce 500 de grame de şofran.

O aromă care justifică preţul. A fost descrisă ca subtilă şi complexă în acelaşi timp. Poate da un gust floral, dar nu unul copleşitor, pământos, dar nu iute, delicat şi distinct. E nevoie de un vârf de cuţit de şofran pentru a transforma o mâncare într-un preparat al cărui gust te va cuceri pentu totdeauna.

Atu al medicinii tradiţionale şi un excelent afrodisiac natural

Şofranul este o sursă importantă de magneziu, vitamina B6, C, fier şi potasiu. Conţine antioxidanţi care-i dau culoare incredibilă. În medicina tradiţională, este folosit pentru a trata depresia, astmul şi cancerul. De asemenea, şofranul conţine protocrocină, o substanţă de natură glicozidică, ce are proprietatea de a intensifica senzaţiile euforice şi de fericire în timpul actului sexual, făcând din acest condiment un adevărat afrodisiac natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here