Legenda Babei doichia diferă în funcție de fiecare regiune în parte. În Bucovina se vorbeste despre o fata de imparat, renumita pentru frumusetea sa, care nu a fost de acord cu o casatorie aranjata, preferand sa plece in munti. Acolo ei incep sa se faca foarte cald si a renuntat la rand la fiecare din cele 9 cojoace pe care le avea pe ea.Cand a ajuns in varf insa era foarte rece si ea un inceput sa il incrimineze pe Dumnezeu, care ca pedeapsa o tansformat-o în stana de piatra.

În alte regiuni ale țării este vorba despre Baba Dochia, care avea un băiat foarte frumos, dar care nu era de acord cu soția pe care el a ales-o, făcând-o astfel la cele mai grele lucrări din casă.

Traditia spune ca fiecare fata sau femeie isi alege un Baba intre 1 si 9 martie, iar asa cum este ziua aleasa asa va fi fiinta omului tot anul.

Desi au fost numeroase cercetări, nu sa găsit nimeni originea Babelor din luna martie. Este o dovadă că această tradiție este foarte veche. Etnografii spun că mitul babelor este unul dintre cele mai importante mituri românești, cel al lui Babei Dochia. Există credință ca Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenita Evadochia, sarbatorita de către Biserica pe 1 martie.

Adesea intalnite în folclorul românesc, Babele sunt acele femei care au o legătură strânsă cu divinitatea. Ele erau de multe ori moase, ursitoare și cele care aveau câte o cultură pentru orice boală. Zilele Babelor sunt primele nouă zile ale lunii martie, zilele cele mai schimbatoare, capricioase, asemenea unor femei. Traditia a ramas ca pe 1 martie, fetele si femeile isi pun o baba.

Unii batrani spun ca asa cum e vremea in acea zi asa ii va merge omului in anul acela. Si, daca vremea este frumoasa, iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi vesel si bun in suflet tot anul si toate vor merge bine. Dacă în acea zi tot cerul este întunecat, omul va fi bun la suflet ci mai degrabă suparacios. Mai mult, unii cred ca daca nu se va ploua in acea zi, anul va fi unul bogat.

  • Una dintre acestea se referă la alegerea oricărui Babe, între 1 și 9 martie, după inspirație. Astfel, puteți avea o “sarbatoare” diferită în fiecare an.
  • Unii preferă să-și stabilească această zi în funcție de evenimente importante din viața lor sau un rudelor, cum ar fi ziua nașterii unui copil, data de la căsătorie, cifra care le aduce noroc.
  • O altă metodă constă în alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci Baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă persoana este născută pe 6 iulie, Baba va fi pe 6 martie. Dacă Baba se calculează după cum urmează: 1 + 7 = 8. Așadar, Baba este pe 8 martie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here