O eclipsa totala de luna va avea loc in noaptea de 20 spre 21 ianuarie si va fi vizibila si in Romania, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Capitala, potrivit Mediafax.

Eclipsa de luna se va produce, potrivit site-ului Observatorului Astronomic, in noaptea de 20 spre 21 ianuarie si este una totala, astfel ca luna va intra complet in umbra Pamantului. Maximul se va produce la 07:12 dimineata, cand Luna se afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu o ora inainte ca Soarele sa rasara. Fenomentul se va putea observa pe jumatate, pana la ora 08:00, Luna aparand cand este inca eclipsata.

Eclipsa va incepe la ora 04:36, moment in care Luna intra in penumbra Pamantului, insa vom putea vedea schimbari pe discul acesteia de cand incepe sa intre in umbra, adica pe a ora 05:34. Atunci luna se va afla in vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade inaltime fata de orizont. Ce mai spectaculoasa part a fenomenulu este faza de totalitate, cand Luna se afla un umbra, discul ei fiind mai intunecat ca de obicei. Totalitatea va incepe la ora 06:41 si are maximul la 07:12, terminandu-se la 07:43. Toate aceste faze sunt vizibile din Romania, cu Luna pozitionata foarte aproape de orizont.

Pentru tara noasta, luna apune in jurul orei 08:00, mai devreme in est si mai tarziu in vest, dar vom putea vedea cum incepe discul aceseia sa iasa din umbra Pamantului.

Culoarea – nuante de caramiziu si portocaliu- pe care o capata satelitul natural al Terrei in momentul in care trece prin umbra Pamantului a facut ca fenomentul sa mai fie cunoscut in media ca luna sangerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here