Vineri, pe 30 noiembrie, se sarbatoreste Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei. Acesta s-a nascut in Galileia, in Tara Sfanta si este fratele lui Petru. Numele Andrei are legatura cu lupii, acesta deriva din denumirea veche a dacilor dar este si un simbol pentru ei.
Pentru daci, lupul era sfant, acesta le-a fost alaturi cand a cazut Sarmisegetusa si l-a condus pe Sf. Andrei in pestera in care se ascundea.
Traditia spune, ca in aceasta zi sfanta se pune grau la incoltit pentru a avea noroc tot anul ce va veni.
Se pune putin grau, intr-un ghiveci cu pamant sau cum fac majoritatea romanilor, intr-o farfurie inalta si se acopera cu putin pamant. Graul are nevoie de lumina si caldura, iar pentru asta trebuie asezat la fereastra. Se zvoneste din batrani, ca asa cum va arata graul in seara de Anul Nou, asa va fi viata si sanatatea ta in anul urmator.
Acest obicei, este foarte important pentru tarani, graul le prevesteste cum va fi recolta lor, va fi bogata pe camp sau nu.
De asemenea, fetele nemăritate pot folosi grâul pentru a își visa alesul inimii lângă care vor petrece tot restul vieții. Se pun 41 de boabe de grâu sub perna, iar cel care îți va fura in vis grâul, este sortitul tău.
Graul are o semnificație puternica, atât in tradiția folclorică cât și in cea religioasă, se folosește in toate obiceiurile, de la naștere pana la moarte. Pentru ortodoxi este un simbol Dumnezeiesc, de aceea se și folosește de SF. Andrei.